Gode venner kan redde liv!


For enkelte er livet i frihet vanskeligere enn fengsel!

Etter å ha besøkt Røverradioen i Oslo Kretsfengsel sist uke dumpet det denne uken ned en ny invitasjon, og også denne uken fikk jeg en litt annerledes opplevelse. En opplevelse  av "feel-good" slaget. La meg dele med dere kjære lesere.

Nye venner og en ny start

 Denne uken ble jeg invitert med på et tiltak for en av landets mest utsatte grupper av min gode venn «Gårdsgutten». Han er nemlig en av mange som trengte en ny start i livet, og for han var veien ut av mørket lettere med god veiledning fra et unikt tiltak som gir sunne rammer til de som har levd litt på siden av det etablerte samfunnet.

Gårdsguttens vei gikk via et tiltak som gir tidligere kriminelle lovlydige venner, og nye sunne rammer.

Min venn «Gårdsgutten» er i dag en lovlydig kar som jobber døgnet rundt, og dyrker sunne interesser på fritiden. Spesielt er han opptatt av idrett, og da først og fremst sykkel.

Nettverk etter soning er landets største ettervernstiltak i sitt slag. I Oslo har tiltaket 130 frivillige og følger opp 250 deltakere (brukere) som alle har til felles at de trenger et nytt sosialt nettverk uten kriminalitet og rus. Nettverket hjelper de som vil ut av kriminalitet.

Kan du tenke deg å stille som frivillig for en som trenger et nytt nettverk, og nye venner?

Det er et stort problem at de som har vært mye i fengsel ofte ikke kjenner så mange "normale" mennesker med interesse og kompetanse på helt vanlige ting.  Deltakeren kobles med en frivillig fra Oslo Røde Kors. Den frivillige er samtalepartner og støttespiller for deltakeren i en overgangsfase.

Ikke støttekontakt, ikke ansatte kontrollerende fagpersoner, men frivillige som vil bruke av egne erfaringer for å hjelpe litt på vei.

Nettverk etter soning har også startet opp tre nye prosjekter:

  • Gjeldsprosjektet, for deltakere som trenger hjelp til å få oversikt og håndtere gjelden sin.
  • Arbeidsprosjektet, for deltakere som ønsker hjelp til å komme i ordinær jobb.
  • Nettverk UNG, for de yngste deltakerne

Etter soning får man ofte hjelp til bolig, arbeid og helse. Det som ofte glemmes er resten av livet. Fritiden, og hvordan komme inn i nye helt vanlige nettverk. Det tror vi hindrer tilbakefall til kriminalitet. Det handler også om å redusere sosial angst, heve (endre) sosial kompetanse og status.

Nettverk etter soning finnes i Trondheim, Stavanger, Bergen, Østfold og Ålesund i tillegg til Oslo.

Alle steder trenger de nye frivillige over 25 år.

 Hvis du vil lese mer om nettverket, så har de en egen nettside: www.nettverkettersoning.no

 Titt gjerne innom nettsiden, eller registrer deg som frivillig. Det er liten tvil om at samfunnet blir bedre av tiltak som fanger opp de som har falt utenfor. På kjøpet vil du garantert få både gode venner, felleskap og perspektiv i en hverdag som for de fleste av oss ellers er ganske så selvsentrert.

 

Alt godt fra meg, og god helg!

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

IKKE ALLE BLOGGER KAN VÆRE ROSA!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits