Dette er så galt at ingen vil snakke om problemet


"Flere tiltalls millioner kroner har blitt borte med dette som eneste instrument"

De kvier seg for å ta det imot, men likevel er det standard. Jeg snakker selvfølgelig om bankkort med bilde, og løsningen som er så idiotisk at vårt nabofolk i øst aldri har tatt det i bruk er en riktig svindelfelle for svindelvillige nordmenn. Sannheten er nemlig at flere titalls tusen nordmenn kan utstede et bankkort med bilde, og stadig oftere blir disse tildelt på feil premisser. Noen som sa som skapt for Id-svindel?

Bankkort med bilde henger igjen fra tiden da vi hadde behov for å vise bilde sammen med sjekkhefte, og ved sjekkens død burde også bankkortet med bilde sovnet stille inn.

Kan dere tenke dere hvorfor?

Bankkort var aldri ment å være et ID-dokument. Pass var ment til å reise med og førerkort har knapt nok sikkerhetselementer. Det eneste som egentlig holder for legetimering i dag er pass.

Ja, det hadde ikke tatt meg et kvarter en gang å få bankkort med mitt bilde og ditt navn om jeg ville.

Med asylkrise og tilhørende behov for å hvitvaske falske identiteter blir ståa enda verre. Bankene blir nemlig brukt som bevis på at en person er den som den utgir seg for, og slike oppgaver er ikke bank næringen ment å skulle ha.

Problemet med ID verifisering her til lands er at vi i Norge aldri har hatt noe nasjonalt ID-kort, og passet kan man ikke pålegge Kari og Ola å bære til enhver tid. Bankkortet som egentlig ikke har noen sikkerhetselementer av betydning ble dermed en hendig identitetsløsning for AS Norge, og før begrepet Naive Norge fikk fotfeste blant folk flest var dette en ypperlig løsning.

Det var bare i banknæringen at noe begynte å murre. Tapene og svindeltilfellene uteble nemlig ikke, og selv med løfter om nasjonalt ID-kort på trappene lever bankkort med bilde i beste velgående. Det vil si blant de bankene som fortsatt velger å utstede slike da.

For finansieringsselskaper, og andre som selger billån er bankkort med bilde å betrakte som ekstremt risikofylt om det blir brukt til legitimering. Hvitvaskere, terrorfinansierere og andre elsker nemlig løsningen. Bil er som vi alle ment et ypperlig verktøy for å flytte penger på det som kan virke som lovlig sett.

Skal vi ikke sørge for å legge ned hele bankkort med bilde løsningen da dere?

Jeg vil helst slippe å se mer enn en Kjell-Ola Kleiven der ute.

 

Et bankkort med bilde gjør innehaver i stand til å hente ut også andre legetimasjonsdokumenter som førerkort og i enkelte tilfeller også pass. La oss få slutt på galskapen. La oss fjerne bankkort med bilde en gang for alle.

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits