Har respekten i samfunnet blitt byttet ut med den sterkestes rett?


"Har respekten i samfunnet blitt byttet ut med den sterkestes rett?"

Det er ikke så mye konkret jeg egentlig husker fra egen skolegang, og spesielt ikke fra barneskolen, men en sak har jeg klart for meg. Allerede på de første klassetrinnene fikk vi som bybarn en grundig innføring i kollektiv transportens a.b.c. Den gikk på tidlig åttitall som følger!

Hjelp damer og herrer med barnevogn inn på bussen, løft på rompen og gi fra deg setet om eldre og uføre kommer inn og hold skolesekken langt unna seteplassene. Det kan nemlig hende at noen vi bruke setet som sekken din disponerer.

Hva skjedde egentlig med disse reglene?

Som beboer i Oslo sentrum kjører jeg ganske mye kollektivtransport, og stadig sjeldnere ser jeg passasjerer gi fra seg setet. Det er som om vi alle er mer opptatt av tasting på egen telefon og nettbrett enn å følge med på menneskene som klamrer seg til bussens, eller trikkens stabiliserende holdepunkter rundt oss.

Du har kanskje sett det samme?

Har digitaliseringen av samfunnet gjort oss mindre omtenksomme?

I dag gjorde jeg nok en gang en observasjon som fikk meg til å tenke, og konsekvensen er at jeg setter fingrene til tastaturet og hamrer ut dette innlegget. På en overfylt t-bane tidligere i dag kom et eldre ektepar inn gjennom døren på Majorstua stasjon, og det vandrende blikket deres fortalte meg det samme som kroppsspråket deres ellers delte. De trengte et sete eller to, og i den overfylte t-bane vognen var det egentlig nok av plass, men de fleste plassene var okkupert av skoleungdom og skolesekker. Problemet var imidlertid at ingen gjorde tegn til å dele plass, og resultatet var at de to gikk slukkøret ut av vognen igjen. «Vi venter til neste bane», sa kvinnen.

Det virker i 2016 som om folk er så fanget i telefonene og nettbrettene sine at de glemmer alt og alle rundt seg.

Om regler for god oppførsel har blitt borte fra skolens lister over saker og ting å kunne her i verden, eller bare om det er sosiale medier og livet på internett som gjør at vi glemmer å ta hensyn det vet jeg ikke, men nå som jeg har deres oppmerksomhet. Her følger kollektiv transportens a,b,c, og i mitt hode er den minst like aktuell nå som da jeg gikk i kortbukse.

"Har respekten i samfunnet blitt byttet ut med den sterkests rett?"

1.Reis deg og gi fra deg setet om eldre og uføre kommer om bord

2.Hjelp folk med barnevogn med på, eller avstigning

3.Hold sekk eller veske unna seteplassen da denne er for oss mennesker.

 

Bruk listen så kanskje også din bestemor kommer trygt frem;

 

Dagens moralpreken er over.

Med ønske om god helg til dere alle.

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

www.kjellolakleiven.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits