Ikke la dem avblåse asylkrisen, tallene vil gå i taket mot våren!

Nedgangen i antall asylsøkere er midlertidig!

Skal vi nok en gang gi skattebetalernes penger bein å gå på ved å undervurdere asylstrømmen i tiden fremover?

UDI-direktør Frode Forfang har tidligere gått ut med at det kan komme mellom 10.000 og 100.000 asylsøkere i 2016, men nå justeres anslagene ned. Gjør han en generaltabbe ved å nedjustere?

Vi må ikke la oss lure av lavere antall asylsøkere i desember, tallene vil øke betydelig!

- Vi baserer oss nå på et anslag på mellom 10.000 og 50.000-60.000. Det er betydelig usikkerhet rundt ankomster for det neste året. Tiltak i Norge og i andre land gjør at det øverste anslaget fremstår som vesentlig mindre sannsynlig, sier Forfang til Aftenposten.

Forfang tror at de skjerpede grensekontrollene i Sverige og Danmark, stopper mange asylsøkere på vei til Norge. Jeg mener at grunnen er en helt annen, og mot sommeren får vi svaret!

Kalde vintermåneder gir mindre bevegelser blant asylsøkere

Jeg frykter at asyl-Norge puster ut litt for tidlig og grunnen er ganske enkelt at tallene de siste årene har klare sesongmessige svingninger. Om vi ser måned for måned er de kalde vintermånedene mindre populære når det gjelder massive bevegelser av asylsøkere i Europa. Grunnen er ganske enkelt at etappen over Middelhavet, og gjennom Europa lettere lar seg gjøre i de varmere delene av året og flyktningene har det også bedre der de er på vinterstid. Med sommer og ekstremvarme blir insentivene for asylsøkerne til å flytte på seg forsterket.

Det er fortsatt store folkemengder som sitter på vent med mål om å nå Europa.

Når enkelte i disse dager mener at innført ID-kontroll på busser, ferger og andre fremkomstmidler har bidratt til å redusere antallet som kommer til Norge så tar de feil.

Den neste bølgen kan trolig bli enda større, og sterkere og da må vi forberede oss bedre

Kontrollen som gjøres kun ved det blotte øye er ikke annet enn en kontroll av om reisende har ID-dokumenter, og ikke av om de er ekte eller ikke. Dermed er kontrollen bare med på å sørge for at menneskesmuglere og andre som selger falske ID-dokumenter tjener enda mer penger på sårbare flyktninger.

Samtidig er kontrollen i seg selv såpass sporadisk at den ikke er i stand til å stoppe noen bølge. I beste fall fungerer den avskrekkende og reduserende i en kort periode, men mot sommeren vil tallene uansett øke.

Et annet element som vi også må ta med i betraktningen er at mange av de som nå har kommet trygt frem til Europa (fortrinnsvis sterke menn som er overrepresentert i den første bølgen) vil sørge for å få familie og barn til å følge etter. Disse vil trolig reise mot sommeren!

Så med det sagt; det viktigste vi kan gjøre for å redusere en ny fremtidig bølge er å ekspress-behandle de ankomne og returnere alle der vi er i tvil. Om tvilstilfeller blir sittende til våren blomstrer i Oslo vil vi nemlig få familiene deres på kjøpet, og da blir en ID kontroll uten en ID-verifisering totalt meningsløs som hinder for en massiv asylbølge!

Et annet perspetiv er at vi ved å undervurdere størrelsen på en neste bølge nok en gang vil enda opp med å kjøpe asyl-plasser til overpriser i beste charterstil. La oss være klokere denne gangen!

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits