Slik kjører enkelte karusell med norske myndigheter


Vi kommer til å tape flere hundre millioner om ikke milliarder som følge av dette kaoset over tid.

Kjære lesere, la meg dele hvordan enkelte ansiktsløse kjører karusell med norske myndigheter i jakten på egen profitt.

Det har vært sagt og skrevet mye om kostnaden, og utfordringene som kommer i kjølvannet av asylkrisen, men et kritisk område står fortsatt ganske så ubeskrevet. Jeg snakker selvfølgelig om presset på det offentlige Norge når det gjelder å håndtere mennesker som vi ikke vet hvem er.

Helt siden tidenes morgen har mennesker i nød påstått å være andre enn de i virkeligheten er og i 2016 gjør moderne teknologi alt så mye enklere for de navne-løse. Et falsk pass er kun et Google søk unna, og det samme er annen dokumentasjon som bidrar til å skape et falskt liv rundt et falsk id dokument.

Senest i går var jeg vitne til et veldig godt eksempel i egen jobb, og utfordringen er alltid den samme. Et eller annet sted har en svindler med falske papirer klart å få det offentlige Norge til å gå god for røverhistorien. Med statens stempel på falske papirer er inngangsbilletten til gullkista vår utstedt og billetten er vanskelig å kansellere når det senere viser seg at millioner er hevet på feil premisser.

En annen side av samme sak er når falske ID dokumenter blir hvitvasket av nasjonen Norge fordi vi i hui og hast stressbehandler en sak, og resultatet på den andre siden av papirmølla er at stadig flere mennesker benytter den samme falske identiteten med ulike bilder og statens stempel.

La meg illustrere ved en liten historie. Person «A» som tidligere oppholdt seg på mottak fikk etablert et reisebevis (som skulle tilsvare pass) i et navn, og med reisebeviset fikk han etablert bank ID hos en norsk bank. Denne banken hadde ikke systemer for å sjekke ID dokumenter, og dets ekthet. Med bank ID i lomma og identiteten som fortalte omverden at han var person A gikk han deretter til en annen bank enn den første og etablerte et kundeforhold der.

Har du fått bank ID så gjelder det for alle banker.

Med seg på kjøpet hadde han fått en «verge» da han kom hit som mindreårig, og han hadde også fått utstedt et bankkort med bilde fra bank nr 1. Hos bank nummer to fikk han ganske snart på plass flere tjenester da han fylte atten år. I tillegg fikk han opprettet kredittkort som myndig.

Han begynte å overføre ganske store beløp til det store utland, og med stadig økende beløp så økte også frykten i banken. Kunne noe være galt? Attenåringen startet utstrakt reisevirksomhet til sør-Europa.

Samtidig med økt aktivitet ble det ved en tilfeldighet oppdaget at en person ved samme navn var i ferd med å bli kunde i en annen bankfilial. I løpet av kort tid dukket et tredje og fjerde sted opp også. Deretter kunne man avdekke ytterligere ni ulike «reisebevis» som inneholdt samme navn. Det var bare bildet på beviset som var annerledes.

Det ene dokumentet var nemlig kopiert opp i store volum, og bare bildet var byttet.

I tilfellet over ble ulike finansielle institusjoner lurt fordi hver enkelt dialog med den enkelte etat og bank skaper et inntrykk av substans og når lagene blir mange nok så er man plutselig innafor.

På samme måte har enkelte svindlere tidligere pådratt seg fartsbøter og lignende for å bruke boten til å bevise at en falsk identitet er ekte. Falske identiteter får jo ikke fartsbøter!

Så med det sagt;

Vi er i Norge nødt til å ha en mye bedre kontroll av de vi slipper innenfor vår innerste sirkel i samfunnet. Goder som vi har brukt generasjoner på å bygge opp kan raskt bli revet bort om vi ikke luker bort ugresset blant de som virkelig trenger vår hjelp. Denne kontrollen må være like god hos Skatt, NAV, Politiet, bankene, Posten, og UDI. Om vi lar ID-svindlere få inpass et eneste sted  vil dette  knuse hele kjeden.

Vi blir aldri sterkere enn vårt svakeste ledd.

 

Inpass på feil premisser er som å seile under falsk flagg, og dette gir blant annet

1.Urettmessig mulighet til å ta del i våre velferdsordninger

2.Urettmessig mulighet til å misbruke og utnytte våre finansinstutisjoner

3.Urettmessig mulighet til å selge eller videreformidle  gullbilletten videre til andre lurendreiere som kopierer misbruket.

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits