La oss innføre salg av sprit, vin og øl på matbutikken


Dette innlegget kunne jeg kalt friheten til å velge, eller «pæra på Rema 1000», men jeg valgte det annerledes. Innlegget handler nemlig om så mye mer enn flatfyll eller distribusjon av flatfyll til folket. La meg forklarte hva jeg mener.

Det siste året har jeg som følge av at jeg selv sto frem som avholdsmann kunnet følge nordmenns drikkevaner med et litt annet blikk enn tidligere, og min konklusjon er at nå er tiden klar. Tiden er klar for salg av øl, vin og sprit på Rema, Kiwi og Rimi. Tiden er inne for at Ola og Kari nordmann skal få lettere tilgang på flytende føde til sulteforede kropper. Tiden har kommet for å fjerne Vinomopolets monopol.

Det er bedre med vanlig butikksalg av vin enn krampesalg på steder som tax-free, flyplasser etc.

Når vi har tatt det så langt at lakrispiper gjemmes fordi godteripipene kan få folk til å røke da har det godt for langt?

Ved å ta bort ekstremavgifter på alkoholholdig drikke gjør vi alle et spleiselag for billigere børst. Ved å samtidig legge helsekostnaden på alkoholrelaterte skader på enkeltindividet kan hver enkelt få betale for sitt eget fysiske forfall, og når vi først er i gang så la oss gjøre det samme med sigaretter, og annen tobakk.

Hver mann sitt valg! Hver man egen helseregning.

Grunnen til mitt ønske er en generell oppfatning av at det gjeldende regime ikke fungerer, og det krever ikke mye å forklare hvorfor. Først ved å av-mystifisere alkohol vil spenningen slippe taket og vi vil kunne få et mer avbalansert forhold til alkohol her til lands.

Dagens ordninger med begrenset tilgang på lovlige produkter gir ikke mindre misbruk, eller bruk i det hele tatt. 

Pris er ikke en avgjørende faktor for kjøp eller ikke kjøp i Norge - høypris fører bare til ulovlig distribusjon og dannelse av mafia

Daglig stopper sprittaxien med leveranser i bygget der jeg bor, og i kamp med øst-Europeisk mafia kommer Vinmonopolet til kort. Taxiene som stort sett selger sprit, dop og annet av godt øst-europeisk merke til barn, unge og andre tørste har fått et altfor godt fotfeste i det norske samfunnet.

Vi vi ha et samfunn der mafia tjener godt på Vinmonopolets begrensede åpningstider?

Samtidig har nordmenn for lengst vendt seg til å kjøpe alkoholholdig drikke i butikken på reiser i det store utland, og la oss erkjenne det. Formynderiet her hjemme fungerer ikke. Høye alkoholavgifter og begrenset åpningstid fungerer like dårlig på nordmenns drikke-vaner som bensinavgifter fungerer på folks kjøremønster. Det blir ikke færre alkoholikere av økte avgifter. Ikke blir det færre biler på veien av økt bensinpris heller.

Sprit-taxien leverer dop og sprit på døren innen en time, og den blir ikke mindre populær med dagens regelverk

Vi nordmenn handler børst uansett pris, tid og sted og da er det vel greit å erkjenne at enkeltindividet vet best. La enkeltindividet drikke med begge henda om det vil. La enkeltindividet bruke Marihuana til medisinsk bruk. La enkeltindividet poppe piller, og spise som enkeltindividet vil, så kan vi heller la enkeltindividet ta regninga for sin egen moro. Både før, under og etter kalaset.

Det eneste monopolet gir oss er alko-penger i statskassa, men polets markedføring har fått nordmenn flest til å tro at utvalget blir dårligere med kommersielle tilbud. Hva slags bakvendttankegang er det?

Med mitt forslag til ny løsning kan dere kjære alko-venner få goder som First Price vin levert på døren med Uber fremfor polsk røvervare levert av en røver med fare for alle typer forgiftning.

Alkoholsalg i detaljhandelen ville føre til profesjonalisering av salget, bedre utvalg. mindre mystifisering, sikre bedre priser for mannen i gata som følge av konkurranse og det fjerner kriminell handel i det svarte markedet.

La oss bytte ut den Nord-Koreanske alkoholpolitiken vi har med en mer kontinental line. Kanskje dette kan få oss til å virke mindre som pubertale førstegangere i møte med alkotrollet.

Frykter du at spesialvare og kvalitetsvin skal forsvinne? Dette er selvfølgelig bare tull. Med en kommersiell løsning vil spesialforretninger poppe opp, og utvalget vil bli bedre. I en perfekt verden vil til og med Vinmonopolet ta opp kampen på like premisser, og dermed blir også polet i monopol-fri form enda bedre.

Det er nemlig på tide å erkjenne at det å sy puter,  under armene på Ola og Kari ikke fungerer. Ola og Kari gjør som de vil uansett, og da er det bedre å erkjenne det faktum at Ola og Kari elsker sin sprit, øl og vin. Ola og Kari vil ha frihet til å velge, og da er det kun et prinsipp som bør gjelde.

Prinsippet om frihet under ansvar!

 

 

Skål og god jul!

Med vennlig hilsen (avholds) Kleiven.

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits