Terror i Norge - derfor er vi utsatt!
 -  Ved dagens trusselbilde er ikke fienden en tradisjonell soldat, men en sivil person med blodige hensikter

Etter de siste ukers hendelser har jeg fått flere mailer fra blogg-lesere som spør hvordan vi i Norge skal sikre oss mot at hendelser som den som traff Paris med massiv tyngde skal skje i Norge. Svaret på spørsmålet er at vi aldri kan sikre oss 100% mot denne type terror. Grunnen til dette er ganske enkelt at terrorister som gjennomfører angrep som det vi så i Paris ikke velger seg ut militære eller strategiske installasjoner for sine grusomme handlinger. De velger heller å angripe mennesker i dagligdagse situasjoner og dermed er enhver sosial aktivitet et mulig terror mål. Med dette i tankene er økt sikring av store sammenkomster som fotballkamper, konserter, fester og andre lystige lag en nødvendighet, og selv om slik sikring aldri vil kunne gjøre den helt store forskjellen om noe først skulle skje så har den en preventiv effekt ved at den kan virke avskrekkende.

 Det er ikke et spørsmål om "hvis" et nytt terrorangrep skjer i Europa. Det er snakk om "når"

I praksis er terrorhandlinger som Paris med på å spe avsky i store deler av verden, men den har også en annen effekt. For vestens fiender fungerer den som et godt eksempel på at vi som samfunn er sårbare. Den forteller disse kreftene at vi kan føle den samme smerten som angriperen føler i krig med Nato eller allierte styrker i andre deler av verden. Med angrep som det vi så i Paris har vestens fiender flyttet krigen «hjem» til Europa, og effekten er dermed også en helt annen enn om tilsvarende hadde skjedd på et annet kontinent. Vi føler mer på krigshverdag i Europa enn når den skjer i land, eller kontinent som er geografisk lengre unna oss.

For einstøinger, statusjegere og andre som av ulike grunner faller utenfor i det vestlige samfunnet kan aktiviteter som Paris bidra til å igangsette tankeprosesser og handlinger som i all sin irrasjonalitet bidrar til å skape oppfølgende trusler. Historien har nemlig vist at det gjerne er de som faller litt utenfor som aller helst lar seg verve til ekstreme miljøer og i jakten på annerkjennelse kan en gjennomført aktivitet gi en kjedereaksjon. Det er derfor etterretningen er så viktig i den første tiden etter angrep.

Ustabile individer kan la seg inspirere av grusomheter til å gjennomføre tilsvarende faenskap.

Med angrepet i Paris kommer også et annet tema på banen. Hvor langt skal vi la våre nasjonale myndigheter gå i innsamling av informasjon, og hvor mye skal vi kartlegge om våre borgere? Det er en kjentsak at alle nasjoner som har blitt utsatt for terror gjerne mobiliserer etterregningen, og overvåkningen av egen befolkning for å unngå nye hendelser.  

Balansegangen mellom personvern og overvåkning blir dermed en av vår tids viktigste debatter!

Hva mener du om saken?

 

 

 

Her følger min topp 3 liste for å sikre samfunnet med tanke på fremtidige terror hendelser;


1.        Sikre nasjonalgrensene og sørge for ID kontroll og virifisering av alle som passerer disse.

2.       Sjekke alle passasjerlister for fly og ferge mot lister over kjente terrorister. Såkalte flight-ban lister.

3.       Gjennomføre kontinuerlig analyse av risiko miljøer, og da mener jeg uansett religion og hudfarge.


For mannen i gata kan følgende være greit å huske at ved en eventuell terror hendelse på norsk jord;


1.      Kom deg bort fra hendelsen så raskt som mulig.

2.      Sørg for å skru av lyd på mobilen og annet som kan avsløre hvor du er.

3.      Ikke oppsøk lyder, eller annet som tyder på at noe unormalt skjer. Beveg deg bort fra lyden, og ikke mot den.

4.      Ta dekning i god avstand fra hendelsen, og bli inne til myndigheten varsler at det igjen er trygt å søke ut i gatene.

5.      Informer myndighetene om det du har sett eller opplevd.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits