Vann og kaffe er i mange tilfeller dyrere enn vin i Norge


- Når var sist du tenkte over hva du betalte for en kaffe på cafe, eller en halvliter vann på kiosken?

Hvorfor klager vi mer på alkoholprisen enn på prisen for vann eller kaffe?

Om du kjøper en vanlig halvliters flaske med vann på kiosken så ryker du mest sannsynlig på nærmere førti kroner. Vannet som er tappet på såkalt «rene» kilder får ved prisen over en liters pris på rundt 80 kroner, og det helt uten at det behøves annet enn vannet i seg selv.

Mye av vannet på flaske er ikke bedre enn vannet i springen her til lands.

På forholdsvis vanlige restauranter kan du ryke på inntil 80 kroner for en helt vanlig flaske San Peligrino, og det på under halvliteren, men la oss legge restaurant eksemplene til side. Jeg har nemlig lyst til å ta dere med på en reise inn i enkle basisprodukter og deres prising og da mener jeg enten de er alkoholholdige, koffeintunge eller bare rene som vannet i springen.

Ved salg av vin i Norge er avgiftene ifølge mange nordboere en skikkelig pris-dødare, og selv med et ganske så billig basisprodukt blir prisene ifølge nordmenn flest skyhøye.

Vin er ikke billig å produsere! Vinen krever både tid fra druens fødsel til innhøsting, og deretter flere andre ingredienser på å bli et ferdig produkt. Like fullt finnes det flere vinner til under åtti, eller ned mot sytti kroner på vinmonopolet.

Ser vi på produksjonskost og produksjonstid på det ferdige produktet, så blir ut-prisen på vinen billig, og det selv med norske alkoholavgifter. Det vil si om vi sammenligner med vann da.

Men den vinen er ikke god sier du kanskje? Nei, det er mulig men min lille gladsak handler om basisversjonen av produktene og ikke om de dyrere variantene.

Med det sagt;

Disse billig-vinene er ikke på noen som helst måte i toppsjiktet av viner, men basisproduktet med all sin produksjonskost selges likevel billigere enn vann som like godt kunne være tappet i springen hjemme, og da kan man jo spørre seg hva som egentlig er dyrt?

Når det gjelder salg av kaffe for å ta med seg fra cafe så er det lenge siden jeg ble forundret over at en liten kopp kaffe med en tilhørende bolle på enkelte steder kan passere hundrelappen. Kaffe som i sin reneste form har blitt den ultimate sosiale drikken for nordmenn selges i en rekke ulike varianter og prisklasser men om vi også her går for den enkleste varianten så koster en vanlig kopp rundt tretti kroner, og koppen som selges på en ganske så vanlig cafe i sentrums Oslo skal du kjøpe ganske mange av for å nå en liter.

Sagt med andre ord så er "billig" kaffe på cafe dyrere enn både vann og vin per liter. Så hvorfor klager alle på alkoholavgiftene?

Jeg har aldri hørt en nordmann klage på at kaffe, eller vann er dyrt og det selv om liters prisen overstiger det meste.

 

Fortsatt god lørdag:)

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

www.kjellolakleiven.no

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits