Vår sikkerhet er ikke noe du slurver medHvorfor gjør ikke asyl Norge som bankene?

Den siste tiden har vi vært vitne til asylsøkere som sendes direkte til mottak i taxi uten noen som helst ID-kontroll eller sikkerhetsklarering og grunnen er ganske enkelt at kapasiteten hus norske myndigheter er helt sprengt. Det er rett og slett altfor mange som skal gjennom mølla, og rigide kontrollsystemer gjør en god kontroll nærmest umulig.

Frykter ID flipp for 13.000 asylsøkere i Norge

La du merke til at jeg sa nærmest? Helt siden terroren i New York og den påfølgende kampen mot terror har verdens banker og finansinstitusjoner daglig sjekket flere titalls millioner individer mot terrorlister, og andre kilder som forteller noe om risiko av det slaget som gjerne ender i død og fordervelse. Disse systemene er så godt tilrettelagt og organisert at man ved noen kjappe tastetrykk kan gjøre en bedre kontroll av høyrisiko individer enn på noe annen måte.

Alle norske banker har slike systemer.

Hvorfor gjør vi ikke en bedre kontroll? Stress og press forsvarer ikke farlig adferd.

De samme bankene har også vært utsatt for ekstremt press når det gjelder svindel der falske identiteter er en ingrediens. Jeg tenker da selvfølgelig på Nordeasvindelen og lignende der hele seksti millioner ble borte. Svaret for bankene ble å få på plass ID skannere som i løpet av tre sekunder sjekker om et pass, id kort, nasjonalt id korte eller annet er ekte eller falsk.

Sagt på et litt annet sett. Hvorfor gjør ikke asyl-Norge som bankene? Hvorfor tar man ikke brodden av farlige individer som nå havner på ulike mottak ved å bruke de samme systemene og teknologien som etter 0911 forhindret finansiering av ytterligere grumsomheter?

Disse tiltakene er like viktige for sikkerheten til asylsøkeren selv som de er for Nordmenn flest.

Bankene vet idag mer om potensielle kunder fra mottak enn asylmotakene vet om gjestene fra risikoområder, de burde i alle fall ha like gode rutiner for kontroll

Det er nemlig en kjentsak at det å sende mennesker som man ikke vet hvem er til steder der andre mennesker som man ikke vet hvem er gir grobunn for all slags faenskap, og jeg tenker da først og fremst på grupper som med stor sannsynlighet har møtt hverandre i kamp tidligere.

Det er en majoritet av  unge menn  som huses på mottakene.

Dialog med enkelte norske mottak har denne høsten lært meg at rundt fire prosent av alle som havner på et norsk mottak sympatiserer med IS. Andre miltante grupper utgjør også sin andel og grunnen er ganske enkelt at man ikke hadde overlevd i Syria om man ikke hadde tatt side i konflikten de siste årene.

Er vi sikre på at det er trygt å sende tidligere fiender fra krig inn på samme sovesal? Er vi sikre på at norske nabolag forblir trygge om vi ikke vet hvem som flytter inn i dem, eller hvilke side disse tar i en konflikt som nå også har flyttet seg til Europa.

Om myndighetene ikke selv klarer å gjøre en forsvarlig kontroll så bør de gi mottakene midler til å gjøre det selv. Systemene finnes allerede og brukes av alle finansinstutisjoner som er underlagt hvitvaskingsloven, eller kan risiko.

Nei, det er nå vi skulle hatt de kronene tilgjengelig som vi har brukt på altfor dyre asylplasser. Det er nå vi skulle hatt fristilt nok penger til å sørge for at alle norske mottak har egne sikkerhetsfolk som kan trygge de som er både på innsiden og utsiden.

Vår alles trygghet er ikke noe du slurver med.

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

www.kjellolakleiven.no

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits