Flere asylsøkere har formue i utlandet som de ønsker å føre inn i Norge


Flere asylsøkere har formue i utlandet som de ønsker å føre inn i Norge

- Banken vet ikke hvem kunden er, eller hvor midlene deres kommer fra!

Ikke alle asylsøkere er blakke ved ankomst Norge, men du må spørre for å få svar!

Når asylsøkere med noen timers fartstid i Norge forsøker å bli kunder i norske banker da er kaoset komplett, og verre vil det bli når bølgen av asylsøkere nå løper ned norske bank filialer.

Asylsøkere er en like sammensatt gruppe som samfunnet ellers. Hvorfor antar vi at alle er fattige?

Flere asylsøkere jeg har snakket med via bankene kan fortelle at de febrilsk forsøker å føre penger inn i landet uten suksess, og da kan man jo spørre seg hvorfor vi i Norge uten videre antar at asylsøkere er ressurssvake fattiglus? Mange av de nyankomne har plassert midler i utlandet som de ønsker å føre inn i nasjonen Norge. Midler som kunne vært med på å plukke opp deler av regningen for tidenes kollektive spleiselag til støtte for asylsøkerne.

Norske banker og finansinstitusjoner har de siste årene skjerpet sine rutiner for forsterket kundekontroll etter kjenn din kundeprinsippet og med dette i minne er det ikke så rart at enkelte banker nå fremstår som rene kaossentraler.

Enkelte asylsøkere har ifølge eget utsagn millioner i utenlandske banker, og de forteller at norske myndigheter aldri har spurt om de har midler.

Bankene har inget valg, de er pålagt å utføre kontroll.

De færreste nyankomne klarer å oppfylle kravene for å bli kunde i en norsk bank.

Kravene til legitimering, utvidet kundekontroll og sjekk mot sanksjonslister, korrupsjonslister/PEP, terrorlister og annet som er egnet til å fange opp terrorfinansiering og hvitvasking under hvitvaskingsloven kan være et drøyt hinder å passere for en asylsøker som ikke nødvendigvis har verken ID papirer eller annen dokumentasjon i orden, og verre vil det bli når kravene ved et flunkende nytt EU direktiv snart skjerper kontrollen ytterligere.

Har du besøkt en bankfilial i det siste?

I enkelte banker er frustrasjonen nå til å ta og føle på, og en kilde kan fortelle om tilstander der ti av ti kundeetableringer på en dag er asylsøkere som skal etablere en relasjon med banken i Norge.

«Vi har ikke sjans til å etablere kundeforhold for en majoritet av de som kommer, og frustrasjonen brer seg i banken. Både for andre kunder og for oss ansatte sier en bankansatt». Han kan fortelle at asylsøkere i kun en håndfull av tilfellene passerer en sjekk med ID-skanner og «utvidet kundekontroll»

Resultatet av det hele er «Kaos», og da spesielt for bankfilialer som ligger tett et av landets mange asylmottak.

Kaoset er likefullt ikke til å unngå med dagens regelverk sålenge det er en risiko for terrorfinansiering, hvitvasking eller svindel og denne risikoen er definitivt til stede. Bankene kan heller ikke etablere kundeforhold med bostedsløse, og derfor må myndighetene på banen.

Når flere av asylsøkerne nå løper ned bankfilialene, så er grunnen todelt. Den ene grunnen er at UDI så langt har hatt manglende rutiner for tildeling/overføring av «dagpenger» til de nyankomne, og den andre er at flere av de som har kommet ønsker å overføre midler fra utlandet. Det er nemlig kun en myte at de som kommer ikke har nåla i veggen.

Når det gjelder den første grunnen så forsøker UDI bli enig med seg selv hvordan de skal utbetale penger til asylsøkerne. UDI diskusjonen dreier seg om kontanter, eller kontantkort. I mellomtiden løper asylsøkerne ned bankene.

Det har aldri vært viktigere for norske banker enn nå å ha en god kundekontroll.

«Jeg vil gjerne være med og betale for meg», sier en asylsøker som ikke får verken kundeforhold eller lov til å innføre penger til landet.

Det vil nok aldri kunne skje, og grunnen er ganske enkelt at kravene til overføringer fra det store utland ikke vil kunne gjennomføres som følge av krav til opprinnelsesmerking av penger, og risiko klassifisering og vurdering av risiko.

På den annen side bør kanskje asylsøkere med midler på bok noteres av staten Norge slik at vi i fremtiden unngår unødvendig bruk av midler på de som faktisk har mer enn nok til å forsørge seg selv.

Så med det sagt; Kartlegg asylsøkeres økonomi før det deles ut penger og støtte. Kanskje det de i realiteten trenger er hjelp til å "sjekke" samt innføre egne midler.

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

www.kjellolakleiven.no

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits