Etikk på norsk med greske virkemidlerAnabole steroider for næringslivet

Om norske bedrifter skulle benytte seg av anabole steroider ville navnet på jukse-midlet vært korrupsjon, og den økonomiske veksten ville vært sikret. I alle fall for juksemakeren og dens allierte!

Er det større aksept for å jukse i næringslivet enn i idretten?

Korrupsjon er doping for næringslivet, og doping har både bi-effekter og konkurransevridende egenskaper. Juks er et annet ord for korrupsjon.

Trylleformelen som bedriften kunne inntatt intravenøst eller som en cocktail av det uetiske slaget ville fått effekt umidelbart, og resultateten ville komme fra første slurk.  Den første tiden før konkurrentene fikk tak i det samme vidundermiddel ville prestasjonene vært i en egen klasse.Sagt med andre ord; Juksemakeren ville vært kongen på haugen.

Eller kongen av markedsplassen om du vil.

Juksingen til doping-bedriftene ville sannsynligvis gått under radaren ganske lenge i Norge, og grunnen er at anti-doping arbeidet i næringslivet ikke er så veldig systematisk her til lands. Ikke har vi tradisjon for å gå våre næringslivstopper i sømmene heller, og sammenblandingen av statlig eierskap og private midler ville gjøre sitt til at de norske næringslivs toppene ville vært mindre utsatt for anklager og mistanker.

Det offentlige bildet, eller mediebildet av de semi-statlige selskapene i Norge blir på grunn av statlig eierskap sett på som rent, og ryddig selv om selskapene driver i de samme markedene som rene kommersielle aktører. De semi-statlige norske selskapene nyter også i eget marked godt av støtte fra staten Norge, og de har midler til å kjøpe seg ut av kriser.

I Norge har vi kunnet leve ganske lenge med den forståelsen at næringslivet ikke jukser, men enkelte ganger har fasaden slått sprekker, og i samtlige tilfeller er det de semi-stalige som får ris for uetisk adferd. Uten å nevne disse ved navn kan vi konstatere at flere av våre fremste flaggskip har fått riper i lakken av skikkelig doping-karakter, og lovbruddene skjer som regel i det store utland der spillereglene lokalt er helt annerledes enn i gjennomregulerte Norge.

Er juks i utlandet mer greit enn hjemme?

Du skal ikke reise langt utenfor våre langstrakte grenser før synet på korrupsjon er et helt annet enn i Norge, og doping som fenomen er minst like stuerent i enkelte land som motstykket er innen idretten. Så da stiller jeg spørsmålet og lar hver og en av dere svare;

Er det mulig å vinne kontrakter eller lisenser i verdens mest korrupte land uten å være korrupt?

I slik konkurranse er ikke-juksere, eller de som følger Nordisk etisk standard sjanseløse og den fine norske folkesjela som vi er så stolte av går til grunne fordi den møter på en mer kynisk forretningskultur der alt er lov.

Enkelte steder i verden kan det være som ille som at fire av fem bedrifter som kjemper om samme kontrakt har betalt under bordet for å vinne. Om du da er bedrift nummer fem, og ikke betaler vil sjansene til å hevde seg være mikroskopiske.

Den samme juksingen som nærmest har tatt livet av enkelte idretter kan også ta livet av næringslivet, og vi ser gode eksempler på korrupsjon som allmenn praksis i en rekke land kun et steinkast fra den norske grensen.

Korrupsjon er et onde som bryter ned samfunnet.

«Vi har null-toleranse» for korrupsjon her til lands. Det har jeg lest i avisen, og mediene kan vi jo stole på. Når det gjelder nordmenn i utlandet så er vi verdensmestere, eller i alle fall Norges-mestere i å eksportere norsk anti-korrupsjonspolitikk, sies det.

Jeg stiller meg selv spørsmålet om det kanskje er import og ikke eksport av kultur vi driver med.

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

www.kjellolakleiven.no

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits