Når bikkja havner på middagsbordet

 

Om min følgesvenn Tessie er på bordet så har hun selv tatt valget om å raide matrestene

- I hele tolv land er kokt, stekt eller fritert hund en delikatesse

Når menneskets beste venn i deler av verden blir spist til middag, så sier enkelte at dette er kulturelt betinget. De samme menneskene vil også argumentere med at vi her i vesten ikke har noe med å blande oss i fjerne skikker, og mat tradisjoner fra land langt borte, men jeg klarer ikke å la det ligge.

Min mor har alltid sagt at hundeeiere er snille folk. Hun mente nok ikke de som spiser bikkja!

Sannheten er nemlig at menneskets beste venn er som måltid å regne i hele tolv land, og der deres lokale skikker gjør hunden, bikkja, eller voff voff'en som den også kalles til menneskemat så finnes det liten forståelse for vårt syn om at hunder er tur-kamerater, kompiser og kjæledyr.

«Kokt, stekt eller fritert hund hører ikke hjemme noe sted»

Hunder og griser er omtrent like intelligente, og spising av gris er for de fleste av oss ok. De hundespisende vil argumentere med at den eneste grunnen til at du og jeg ikke spiser hunder er at hunden er søtere enn eksempelvis grisen, men er det så enkelt?

Når hunde-spise festivalen «Yulin» skulle arrangeres tidligere i år så skrev hele 3,8 millioner mennesker under online på en kampanje som forsøkte å stoppe festivalen.

Disse tok avstand fra hunden som mat, men det er ikke først og fremst i Kina at hunden som mat er på frem marsj. I Vietnam drepes cirka fem millioner hunder i året, og grunnen er at kjøttet er både proteinrikt og billig. Det er imidlertid i alle hovedsak på landsbygda at man spiser hund i Vietnam.

Det verste med hund på matbordet er for meg ikke bare det faktum at de ender sitt liv på en tallerken, men også det uverdige livet de lever frem til de avlives, og avlivingen i seg selv kunne vært et kapitel for seg. Avlivningsmetodene er ikke av spesielt humane slaget . De er tvert imot så bestialske at jeg ikke unner noe slags dyr å ende sitt liv på denne måten.

«Kulturelt eller ikke. Hunden er mer verdt som venn enn mellom løk og paprika på middagsbordet»

Hver mann sin hund

Jeg er fra eget yrke vant til å tenke rasjonelt og analytisk på ethvert problem, og det gjør seg også gjeldende når det gjelder å finne løsninger på ulike problemer. Ved hunder som mat er løsningen noe helt annet enn rasjonell, og det takker jeg gudene for.

Analyser som er gjort i Asia viser nemlig at hunden som mat er raskest nedadgående der hvor flest mennesker nylig har funnet selskap i hunden som bestevenn. Sagt med andre ord;

Om alle hunde-spisere får opp øynene for menneskets beste som kompis, så vil de alle konvertere til vår side. Det er nemlig ikke et menneske som kan motstå hund-blikket, og en logrende hale som ønsker velkommen hjem.

La oss håpe at hunden forsvinner fra matbordet en gang for alle. Den er altfor god som venn til å spises!

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits