Politiets rutiner for utstedelse av pass slaktes i fersk rapport- Alvorlige svakheter ved utstedelse av norske pass

Da riksrevisor Per-Kristian Foss denne uken la frem sin årlige revisjon og kontroll fikk Politiet et kraftig slag på lanken, og jeg skal ta dere gjennom det jeg mener er blant de største problemene som rapporten belyser.

Ifølge rapporten har prosessen for saksbehandling og utstedelse av biometriske pass vesentlige mangler. Revisjonen viser at det er for dårlige identitetskontroll av pass-søkere, og de som utsteder passet kan gjøre dette uten bakenforliggende kontroll.

Med andre ord;

Om et ledd svikter eller er kjøpt så er hele prosessen kjørt og et «ekte» pass havner i feil hender. På egen regning kan jeg tilføre at det er helt bak mål når bankkort eller førerkort kan bruks som ID for å hente ut passet.

Med en så slapp rutine kan jeg bli deg før du får sagt «WTF»

Det er mer enn 10.000 mennesker som kan utstede et bankkort med bilde i Norge. Når vi vet at flere banker sliter med kriminelle på innsiden er det lite som skal til før smarte miljøer klarer å få ut et pass med ditt navn, og deres eget bilde!

Resultatet er ikke at banker, myndigheter og andre bare må slite med falske pass, og falske ID dokumenter men også med ekte dokumenter som holdes av en helt annen person enn navnets rettmessige eier. Alle tester vil vise at dokumentet er ekte, og det er det jo.

- Norske pass er i utgangspunktet godt sikret mot misbruk, svarer avdelingsdirektør Knut Smedsrud til Aftenposten i Politidirektoratet på kritikken, og det har han helt rett i.
Han besvarer bare feil spørsmål. Problemet er ikke passet i seg selv, men hvem som med enkelhet kan få et pass i hånden på falske premisser.

Når det gjelder utlevering i post er det bare en ting å si. Be om å få hente dokumentet selv på Politihuset. Postkassen utenfor huset ditt er som kjent en skikkelig ID-svindel felle.

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits