Skarre R, litt svindel og sprø Sørlands-ChipsNoe av det beste jeg vet er å komme litt ut av Oslo-gryta når jeg skal på foredrags-tur, og følgesvennen «Naive Norge» han svikter ikke.

Denne gangen er det blide sørlendinger som skal få møte foredraget og meg ansikt til ansikt. Eller «face to face» som det heter på utenlandsk!

Tørr du bli med meg på litt røverstreker?

I så fall starter vi her og nå.

Foredraget Naive Norge burde egentlig ikke eksistert, eller sjokkert som det gjør og grunnen er ganske enkel. Vi nordmenn burde ha fått god erfaring med lurendreierier og svindel. Avisene er fulle av dem, og Tv kanalene har også gjort svindel TV til de reneste kiosk-velterne, men fortsatt lar vi oss lure.

Fortsatt går Ola & Kari Nordmanni fem på, og spesielt om luringen som skal «bedra» oss klarer å sette oss emosjonelt utover sidelinja ved å misbruke følelser som sympati, frykt, sinne eller grådighet. Du forstår kanskje hva jeg mener?

Om ikke så starter vi med et par friske eksempler.

«En bank-trojaner tar kontroll», over datamaskinen din gjennom en mail som utgir seg for å være fra en du kjenner, og da han eller hun er i en kinkig situasjon så bestemmer du deg for å respondere raskt. I samme sekund som du svarer har du tapt, og kontoen din blir tømt - Hvorfor forsøke seg på hacking av banken når du er enklere å lure»

«En kvinne kjører inn i bilen din på rødt lys og misbruker skademeldingen til å stjele din identitet. Der har hun nemlig alt hun trenger inkludert personnummer, telefonnummer, og alt annet av sensitive opplysninger. Aldri har det vært enklere for en frekk svindlerinne å bli deg!

«En herre ringer opp og beklager seg over at han ved et uhell overførte penger til kontoen din. Han ber deg tilbakeføre, og bekrefter samtidig både sum og tid for overføringen. Da dette stemmer så fører du pengene til kontoen som han ber om. En uke senere får du brev fra banken om at du er tatt opp som lånekunde, og pengene er overført. Disse er borte. Svindleren har jo ID-svindlet deg»

«En person du kjenner halvgodt tilbyr deg penger for å la han/henne føre penger gjennom kontoen din. Beløpet skal stå på konto i bare noen dager, og for lån av kontoen får du beholde femten prosent. Noen som sa lette penger. Gratulerer du er delaktig i hvitvasking»

«En styreleder i et boligsameie i byen der du bor tar kontakt, og vil låne penger i banken der du jobber for å pusse opp fellesarealene i sameiet. Du sjekker med kartverket, og andre offentlige kilder og da alt ser ut til å stemme så låner du ut pengene. Siden viser det seg at sameiet ikke finnes. Papirene og sameiet var falsk og pengene er borte»

"Virkeligheten er mye mer spennende enn fantasien"

«En svindler får D-nummer på falske premisser via Brønnøysund, og misbruker dette til å bygge en falsk identitet. Denne brukes til å opprette en rekke kredittkort, som aldri betales. Personen han gjør aldri opp da han ikke finnes. Kun gjelden er ekte, og pengene er borte.

Ingen scene er for stor eller for liten for Naive Norge Live

Eksemplene på smart svindel, og lure luringer finnes i titusenvis, og det er god underholdning å kartlegge, analysere og bedømme ulike svindelligaer, og deres kreative krumspring, men nå skal jeg ikke avsløre essensen i virkelighetens Naive Norge.

I stedet skal jeg stjele med meg en pose Sørlands-chips fra minibaren og se fotball i senga. Er vi heldig kanskje Norge stjeler seieren i Italia.

 

En god kveld ønskes dere alle fra Sørlandsbyen Kristiansand:)

 

 Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits