Party-svenskenes hevn!Party-svenskenes hevn!

Nu jäklar

I flere år har vi nordmenn kunnet smile til verden med en overlegen økonomi, og gode vaner. Vi har godtet oss med svenske servitører, polske renholdsmedarbeidere og baltiske håndverkere, men pendelen er i ferd med å snu.

I Sverige har det økonomiske oppsvinget tatt fart, og kronestyrkelsen kom etter nyheten om at arbeidsledigheten falt med tre tideler til 7,0 prosent i august.
Den norske kronen, som i årtier har vært cirka 10 prosent mer verdt enn den svenske, risikerer å bli forbigått en av de nærmeste dagene. Mandag morgen noteres 100 norske kroner til 100.8 svenske. Tilnærmet lik verdi med andre ord, og da kan man spørre seg;

Hvor lenge blir svenskene i Norge når prisen på Norges svarte gull, er på nedadgående, og pilen for svenske-kronen og svenske arbeidsplasser skyter i taket?

"Norske kroner, og norsk økonomi er så tett linket til oljeprisen at det er til å grine av i tider som disse"

Jeg bare spør, og med på kjøpet skal dere få følgende tanke-prosjektil;

Kan vi få en verden på kort sikt der arbeidsinnvandringen går motsatt vei? Sagt med andre ord;  Er det unge Party-nordmenn som serverer på Stureplan om fem år?

I såfall har våre unge fremadstormende en bratt lærekurve. 

Arbeidsledigheten blant de yngre i Sverige er fortsatt ekstremt høy sett med norske øyne, men muligens ser vi et trend skifte.

«Selv svenske restaurantarbeidere i Oslo følger nå oljeprisen»

Ryktene blant restaurant-eier venner i tigerstaden går nemlig om at svenskene etter år med godt betalte service-jobber i Norge er på retur.

"Illa jag mår illa"

I såfall er tingens tilstand tilbake til det glade åttitallet da Sverige, fortsatt var storebror, og norsk velstand enda ikke var fullt utviklet. På den tiden var alt i vårt gul-blå naboland så mye større, flottere og bedre. 

Lillebror Norge var på den tiden en trassig liten «rebell» med skateboard forbud, en TV kanal og en hovedstad som så ut som en hvilken som helst middelmådig nord europeisk småby. Vi var potetlandet som hadde fisk og litt shipping, mens svenskene hadde Bjørn Borg, Volvo, Abba, Roxette, IKEA, Ericsson og så mye annet. Sammenligningen med Sverige føltes i min barndom så ekstremt urettferdig for lillebror. Sverige var på et helt annet nivå enn oss. De var ikke i samme liga, de var på en annen planet.

Mye har skjedd siden den gang, og der Oslo i flere tiår har sett ut som en gedigen byggeplass, så har de siste årene olje-pengene gitt oss rakett-fart mot de som vi i dag kaller "fjordbyen" Oslo, men hvordan skal den flotte fjordbyen gå rundt om våre fantastiske gjestearbeidere vender snuta østover? Jeg bare spør jeg!

I Oslo er det nærmest umulig å få seg et måltid uten litt svorsking, men den tiden kan snart være over.

"Kanskje det er dette MDG egentlig forsøker å forhindre ved bilforbud i Oslo. De vil tvinge svenskene til å bli"

Nei, fra spøk til revolver. Om oljeprisen fortsetter mot stadig nye bunnnivåer vil vi alle måtte starte grunnkurs svensk, eller svorsk som noen titalls tusen svensker i Oslo kaller det.

I Norge så vi til og med svensk barne-TV fordi produksjonene så litt dyrere og bedre ut. Du husker det kanskje om du er gammel nok?

Husker du som meg Boliibompa og Lilla sportsspegelen på svensk TV?

Dette var lenge før vi her til lands snakket om Operahus i milliard klassen, Tjuvholmen leiligheter til ti eller hundremillionersklassen, Nytt Munch museum, Fjordbyen Oslo og hytter på fjellet til noen millioner fjell-dollar.

Nei, når vi ser i bakspeilet så var nok ikke alt så mye bedre før. Med mindre du var svensk da, og nå kommer boomerangen i retur. Så med det sagt;

Snart må vel vi nordmenn sverge troskap til Abba, Lill-Babs, Bjørn Borg og Zlatan for å få jobb hos storebror Sverige

Kjære svensker i Oslo, jeg håper at dere husker deres norske venner når vi om noen år står med lua i hånda. Det har seg nemlig slik at vi var så uheldig å bruke opp oljefondet på fremtidige pensjonsforpliktelser, og det medfører at vi andre må jobbe til vi stuper, så med det sagt;

Jeg håper at dere svensker som de siste årene har kunnet nyte av god norsk tips, og flotte utesteder tar med dere en "nordbagge" når dere vender hjem. Vi nordmenn er flinke til å jobbe når vi først må, og dit har vi kommet nå. 

Kjære svenske venner "Fånga oss i en stormvind og fly oss østover"

Vi sees i Stockholm!

 

Topp 3 ord å kunne for nordmenn på jobbjakt i Stockholm:

1. Fika - Tørre kaker og kaffe

2.Lagom - ikke nok men heller ikke for lite

3.Nordbagge - Oss nordmenn i negativ form

 

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits