Disse rammes knallhardt av kronekursen- Den gav turistene Norge på billigsalg i sommer, og nå er det en gruppe nordmenn som får økonomisk juling som følge av det samme. Jeg snakker selvfølgelig om kronekursen!

Redd, reddere, vettskremt!

Rekordmange nordmenn har de siste årene studert utenlands

Det er tid for skolestart for mange studenter, og blant disse er det en stadig større gruppe som vil ha mindre penger å rutte med enn vanlig denne høsten.

Utenlandsstudentene som tar utdanning i USA, EU, eller England vil med dagens lave kronekurs kunne ryke på en stjernesmell og flere av studentene er bekymret. De har etter en sommer med sommerjobbing i Norge spart opp penger for å takle studielivet "over there", men regningen har spist seg større i løpet av sommermånedene som følge av krone kollaps.

En USA student sa det på følgende sett;

«Hvordan skal jeg overleve når skolepengene som skal betales plutselig er noen ti-talls tusen kroner mer enn jeg forventet?»
Hun har et godt poeng.

USA studentene har under studietiden ingen eller begrenset mulighet til å arbeide ved siden av studiene, og da kan det fort bli «russisk rulett» å skulle reise over dammen for å gå på skole, men er det grunn til langvarig bekymring?

Oljepris, Kina og Helleas

Tja, sier ekspertene og jeg sier meg enig.

I mine øyne vil vi kunne måtte regne med en dyrere dollar i tiden fremover, men det vil jevne seg ut. Det viktige er imidlertid at man kalkulerer med en litt høyere kronekurs enn dagens nivå ved all budsjettering, og dermed kan man ta ut litt av risikoen i forbindelse med planlegging og budsjettering.

Tilsvarende gjorde jeg ved huskjøp i Spania i sommer. Jeg kjøpte huset da kronekursen mot Euro lå på 8,30. Den gang regnet jeg Euro på 10 for min egen del. Ved betaling av huset var kursen oppe i 9,40, og bufferen som jeg gav meg selv var dermed det som gjorde at kjøpet fortsatt var mulig.

I nå-situasjonen er det ikke utenkelig å regne Euro buffer på 11. 

På samme sett ville jeg tenkt som student, og kanskje spesielt i tider som disse hvor oljekursen viser jojo-tendenser, og verdensøkonomien generelt er litt i Limbo.

Det å legge en buffer som gir beskyttelse mot nedside, er ikke feigt eller pysete.

Det kalles god risikovurdering, og tro det eller ei. Smart risikovurdering er ekstremt god butikk. Ikke minst som student!

Fortsetter utviklingen så er trenden åpenbar. Flere norske studenter blir hjemme, og flere utenlandske studenter trekker hit til lands.

Bordet har snudd, og nå er det deres tur til å kjøpe oss på billig salg.

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits