Vi trenger ikke forsvaret vi har jo venner i NATO

Det var en gang en nasjon som ikke hadde penger til et skikkelig forsvar, og da landet ble angrepet av stormakten Tyskland i april 1940 var det bare tilfeldigheter som gjorde at kongefamilien og regjeringen kom seg trygt til England.

- I 2015 vurderer myndighetene å legge ned det nasjonale forsvaret, som ved en eventuell invasjon skulle beskytte Norge.

I 1940 var vi så fattig at vi ikke kunne forsvare oss. I 2015 er situasjonen omtrent den samme.

Norge var ved invasjonen i 1940 en lut-fattig nasjon og forsvaret var nærmest ikke eksisterende. Syv ti-år senere er vi ifølge ryktene verdens rikeste land, men problemet er det samme. Norge har ikke lenger penger til eget forsvar, og nå vil landets politiske ledelse nærmest avvikle det helt. De vil heller legge invasjons-forsvaret av vår nasjon helt og holdent i hendene på NATO.

Et av flere mulige forslag er en rendyrket NATO variant

Et klokt trekk, eller ren galskap?

Som verdens rikeste nasjon burde vi vel ha penger til å forsvare oss selv. I det minste til hjelpen kommer, eller?

Om alle land hadde tenkt "forsvar" som Norge så hadde det ikke vært ressurser igjen for NATO å benytte seg av

En historie fra krigens dager

«Flashback  til min morfars barndom»

Det norske folket bør få være med og avgjøre hvilket type forsvar landet skal ha i fremtiden. Om valget er en ren NATO variant så bør det avgjøres ved folkeavstemning.

Da jeg var liten fortalte morfar barndoms-historier om hvordan han og vennene gikk baklengs over svenske grensen for å hente mat til familien. Tiden var andre verdenskrig og baklengsgangen skyldtes at tyske grensepatruljer ikke skulle forstå at de hadde lurt seg over til nøytrale Sverige. I Norge som var tysk okkupert land var nemlig Norge, og Nordmenn flest helt prisgitt kontakt med venner i Sverige for å få tilgang på goder som her til lands var ikke eksisterende. Smør og salt var på den tiden en luksus, og Sverige turene ble dermed en spennende opplevelse for ungguttene som herjet grensetraktene med sine smuglertokt.

Dengang var Norge en av Europas fattigste land, og forsvaret var tilsvarende dårlig. I dag er vi på toppen av næringskjeden, men vi bruker en forholdsvis liten del av gigant inntektene på forsvaret, og tilhørende beskyttelse av verdiene som står på spill ved et eventuelt angrep. I mitt hode burde ambisjonen være et norsk forsvar som er helt i verdenstoppen på teknologi, strategi og innovasjon.

Om vi er riktig flinke kan dette også bli en norsk eksport artikkel, men da må investeringsviljen være på høyde med de beste i klassen sett som andel av BNP.

I 1940 årene hadde vi «Gutta på skauen», men hvor er disse i dag?

Andre verdenskrig er bare et par generasjoner bak oss i tid, men mye kan tyde på at den er glemt

Vi kan ikke tillate at nasjonens forsvar forsvinner ut av landet. Kan vi vel? 

Dersom myndighetenes opprinnelige finansieringsplan for Forsvaret blir gjennomført, må Norge overlate invasjonsforsvaret helt og holdent til NATO. Forsvarets operative hovedkvarter foreslås lagt ned, og antall norske offiserer i NATO-systemet skal økes betydelig for å erstatte dette. Så da er mitt spørsmål følgende; Skal Norge nok en gang måtte stole på «Gutta på skauen», og våre allierte venner ved et eventuelt angrep på nasjonen Norge?

Er tilnærmet nedleggelse forenlig med en stadig mer aggressiv politisk verdenssituasjon?

Om dette blir tilfellet da kan det virke som norske myndigheter helt og holdent har glemt at Norge for kun noen tiår siden var en vingeklippet nasjon der tyske interesser styrte det meste, og nasjonale norske symboler var forbudt.

Forsvaret advarer også selv

Samtidig med advarslene fra ulike forsvars-kilder de siste månedene om at Forsvaret vil kollapse uten vesentlig styrkede rammer så kjenner jeg en sterk følelse av at det er en god grunn til å bekymre seg. En sak er nemlig helt klart. Med forslagene som nå diskuteres kollapser forsvaret langt tidligere enn først fryktet.

På nettstedet www.aldrimer.no kan du i dag lese om de ulike veiene det norske forsvaret vurderer å gå, og konsekvensene av veivalgene kan for oss som nasjon bli så store at besparelsene ved de nye ressursbesparende veivalgene blir som å «pisse i havet».

Det er grunn til å være urolig.

Historien har det nemlig med å gjenta seg.

 

 

Mener du som meg at Norge må ha et sterkt nasjonalt forsvar, eller skal vi bare lene oss tilbake og stole på NATO?

Del gjerne din mening med meg i kommentarfeltet nedenfor.

SHARE IF YOU CARE!

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits