15 år gammel nordisk jente fengslet av IS

Mindreårig nordisk jente fengslet av IS

Hva skjer når ekstremister i Norden lokker med seg mindreårige kjærester til hellig krig i Syria?

I svenske aviser kan vi i dag lese om en gravid svensk jente på femten år, som fulgte kjæresten på nitten år ut av landet for å søke lykken i Syria. En jente som stakk av fra fosterhjemmet der hun bodde, og lot seg verve til en lokal Al Qaida gruppe. Noen få måneder senere sitter hun i fangenskap hos IS og foreldrene frykter at de aldri skal få se henne igjen. Eller som faren sier det til GT;

«Bara ett mirakel kan rädda henne»

Før skjedde tenåringsopprøret gjerne i bydelen, nå kan det ende i en annen verdensdel

Da jenta forsvant fra fosterhjemmet den 31.mai reiste hun med kjæresten via Danmark, til Bulgaria, gjennom Tyrkia og over til Syria. Hun krysset en rekke landegrenser, og hun gjorde det uten aksept eller samtykke fra foreldrene.

Jenta som ikke er myndig på flere år enda, skulle i utgangspunktet ikke kunne gjennomføre en slik reise uten å ha blitt stoppet underveis, men dårlige rutiner og grensekontroll gjorde at jenta som juridisk sett fortsatt er et barn kom seg hele veien til Syria, og det alene.

VI KAN IKKE BESTEMME HVEM BARNA VÅRE SKAL FORELSKE SEG I, MEN VI KAN FORTELLE DEM OM RISIKO, OG FARENE SOM LURER DER UTE.

Resultatet av den hasardiøse reisen kan bli at hun må bøte med livet, og da kan man spørre seg følgende; Hvem er egentlig ansvarlig for at en femten år gammel nordisk jente sitter fengslet uten dom i Islamic State på den andre siden av kloden?

VI HAR IKKE KONTROLL PÅ HVEM SOM REISER VERKEN INN ELLER UT FRA NORGE

Et annet, og minst like interessant spørsmål er om dette kunne skjedd også med en norsk jente?

Svaret på det siste spørsmålet definitivt er ja, og begrunnelsen er at reiseaktiviteten til norske Syria farere er forholdsvis stor. Samtidig er grensekontrollen, og ID kontrollen ved norske flyplasser mer eller mindre fraværende, og spesielt så lenge reisen skjer innen Schengen. Dermed vil man heller ikke fange opp mindreårige som reiser uten foreldrene eller deres samtykke. Greit, eller ugreit?

Jeg vil si at dette allerede er en tikkende bombe, og da tenker jeg ikke bare på saker som den over, men også i rene barne kid-nappingsaker. Det er altfor lett å transportere mindreårige ut av landet uten foreldrenes viten eller samtykke.

TIDEN HAR KOMMET FOR STRENGERE GRENSEKONTROLL

Vi har ikke råd til å slippe barn, og unge så lett ut av landet. Bedre kontroll av ID på flyplassene våre vil ikke løse problemet, men det vil hjelpe betydelig på utreisetrangen til mange.

Kommenter gjerne nedenfor. Jeg vil vite hva du tenker om saken!

 

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits