Feil ferieshopping kan gi 80.000 i botDu kan få flere tusen Euro i bot for kjøp av falske merkevarer!

Er du en av dem som i ferien gjerne legger noen kroner i å kjøpe falske merkevare-produkter som Lous Vittons vesker, Gucci-sko eller Rolex-klokker? I enkelte ferieland straffes slike kjøp knallhardt, og det er ikke bare å skrike om uskyld hvis du blir tatt med veska full av falske merkevarer ved sommerferiens slutt.

Enkelte lands myndigheter kan ved avreise be deg om å legge frem kvittering og bevis på at merkevaren er ekte, og skulle ikke dette virke tilfredsstillende kan du risikere både bot og inntil seks måneder i fengsel. Det vil si om volumet eller handlingen er av det slaget som provoserer de lokale myndighetene. Og enkelte steder er slik handel nærmest som å vifte med en rød klut foran oksen.

Merkevareindustrien er nemlig i konstant krig med merkevarepiratene, og du og jeg kan lett havne i skuddlinjen.
Italia er et av de landene som har satt seg fore å straffe kjøpere av falske merkevarer, og straffen kan variere fra enkle bøter og forelegg til konfiskering av varer. Forbrukere kan straffes uansett hvor de kjøper produktet, og italienske myndigheter gjør ingen forskjell om produktet er kjøpt på en markedsplass, i en falsk merkevarebutikk eller via Internett. Blir du først tatt med en «fake» vare i din besittelse kan du risikere pålegg i størrelsesorden 7000 Euro som et rent administrasjonsgebyr, deretter kommer selve boten for kjøpet.

Ifølge offisielle kilder vil bøter for kjøp av falske merkevarer kunne være på inntil 10.000 Euro.

Med slike summer er det neppe klokt å kjøpe med seg en falsk veske til noen hundrelapper. Men flere av oss gjør nettopp dette likevel, og grunnen for de fleste av oss er nok at vi ikke helt ser det kriminelle i det å kjøpe en falsk vare som vi aldri ville kjøpt om den var til full pris.

Flere lands myndigheter ser imidlertid et produkt som er kjøpt til en for lav pris til at den kan være ekte som en kriminell handling, og i en verden der det originale merkevaredesignet slåss stadig oftere mot billige «knock-offs», er konsekvensen at et billig og morsomt feriekjøp kan få enorme konsekvenser.

Tar du likevel sjansen på å handle «fake» i ferien?

Da bør du sjekke om ferielandet som du skal besøke har egne regler for handel med falske merkevarer. Mens enkelte land som er typiske produsenter av dyre merker er ekstra proteksjonistiske, så finnes det også land som synes at slik handel er helt ok. Deres argument er at falske produkter ikke er i konkurranse med den ekte varen, og at det mer virker promoterende for det dyre designer-produktet.

Skal du til Italia i sommer? Da legger du merkevarepiraten i deg igjen hjemme.God ferie!

DEL GJERNE DINE TANKER OG KOMMENTARER NEDENFOR:)

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

& Som alltid; Share if you care!

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits