Kjennetegnene på at du er mobilovervåket i 2015


- Slik overvåkes smarttelefonen din

Du kan bli overvåket av ex-kjæresten, konkurrenten, egen arbeidsgiver eller mamma!

Den siste tiden har stadig flere kommersielle programmer for overvåkning av mobiltelefoner dukket opp på markedet, og i takt med denne utviklingen har mange innsett at nettopp deres mobiletelefon har blitt utsatt for tapping. Er du en av de som har blitt tappet for sensitiv informasjon? Eller tapper du kanskje selv dine egne barn?

Her er hvordan du oppdager om du blir tappet eller er overvåket!

Kjæresten, konkurrenten, egen arbeidsgiver eller mamma. Overvåkeren kan ha mange skikkelser når avlyttingsaktiviteten ikke krever mer enn evnen til å kjøpe en tjeneste, for deretter å betale med kort på Internett.

Den største endringen vi har sett de siste årene er at aktiviteter som tidligere krevde hackerkompetanse nå kan kjøpes som hyllevare i det kommersielle markedet. Slike programmer er ikke lenger unna enn et Google søk og med litt basiskunnskaper om IT kan hvem som helst bli amatør-overvåker.

Skremmende? Mitt svar er definitivt!

I jakten på overvåkerens beste triks satte jeg meg ned denne uken med en ekspert på området. Han innrømmer selv å kunne lese både min e-mail, sms og se logger for min telefon uten større anstrengelser. Tale er vanskeligere, men som han sier. Det meste går i skreven tekst i dagens samfunn. Når det gjelder loggene på min telefon over hvem jeg har ringt og eller kommunisert med så forteller han at slik informasjon er enkelt å «stjele» fra telefonen min uten at jeg merker det.

Husker du Bud Fox i filmen Wall Street som på åttitallet snek seg rundt og tok bilder av børssensitiv informasjon på bedrifter? I 2014 hadde Bud sittet hjemme i stua og gjort det samme fra mobilen.

Her er ekspertenes fremste tegn på at du blir overvåket:

Oppfører telefonen seg merkelig
Om telefonen din lyser opp uten grunn, gir fra seg uvante lyder eller skrur seg av uten grunn så kan det tyde på at den er infisert med spion-programmer som ligger skjult i telefonen. Andre kjennetegn på at skjulte programmer logger eller følger din aktivitet er endrede innstillinger eller brukerendringer. Om slike endringer forekommer jevnlig kan det være verdt å sjekke om det ligger skjult spionprogramvare på telefonen.

Batteriforbruk
Enkelte spionprogrammer endrer batterikapasiteten på telefonen din betraktelig da de suger ekstremt mye strøm. Selv om batteriendringer i seg selv ikke er unaturlig ettersom en telefon blir eldre, så er endringer som skjer relativt raskt et faresignal. Selv om nyere og mer sofistikerte spionprogrammer ikke nødvendigvis gjør dette er det fortsatt verdt å sjekke. Om du er usikker på når endringen fant sted kan det være verdt å slette programmer eller apper som ble installert den siste tiden, for deretter å teste batteriet på nytt. Om det dukker opp apps eller programmer på telefonen som du ikke kjenner kan dette også være et faresignal.
Telefonen skrur seg av selv om batteriet er fullt
Enkelte spionprogrammer har den bieffekten at telefonen får en endring i adferd der den plutselig skrur seg av, også selv om batteriet er fullt. Slike endringer skyldes at spionprogrammet overbelaster telefonen.

Bakgrunnsstøy
Hender det at du opplever bakgrunnsstøy, eller hører stemmer som prater i bakgrunnen av din egen samtale? Noen ganger kan dette skyldes en dårlig linje, men det kan også være et tegn på at du blir avlyttet. Andre lyder som kan være et tegn er statisk klikking, pipelyder eller lyder som høres ut som de kan komme fra et menneske. Grunnen til at slike lyder kan dukke opp er at systemet som brukes for å overvåke er et system som i realiteten har samme funksjoner som en «Conference call». Der du tror at samtaler skjer mellom to personer så er det i realiteten langt flere som lytter.
Det er derfor det kalles å tjuvlytte!

Merkelige tekstmeldinger
Noen overvåkningsprogrammer kan ha feil i seg som gjør at du mottar tekstmeldinger bestående av merkelige tegn. Dette kan også være tilfeldige tall bokstaver eller symboler som for deg virker meningsløse. I praksis er det nemlig slik at avlytteren sender kommandoer til telefonen din og noen ganger kan disse bli sett på selve enheten.

Økt databruk
Har du merket økt bruk av data på telefonen din? Noen av de enkleste spionprogrammene sender ekstra data fra telefonen din via nettet, og på denne måten tapper de telefonen for informasjon. Det er mange apper som hjelper deg å kontrollere databruken til en telefon, og du finner dem alle der du vanligvis laster ned apps. Enten det er google app store eller Apple Store. Det er alltid lønnsomt å ha tilgang på endringer av databruk for telefonen din.

Samlet vurdering
Endringene og tegnene over behøver ikke hver for seg bety at du er overvåket, men tegnene vil samlet eller i større mengde kunne tyde på at du er infisert av et spionprogram. Slike programmer er ikke bare i bruk for å spionere på bedrifter eller ledere som innehar sensitiv informasjon. Med lettere tilgjengelighet de siste årene har de blitt vel så mye brukt av sjalu kjærester, ex-kjærester eller mødre og fedre som vil følge opp poden.

Det er flere enn storebror som ser deg i 2015!

 

DEL GJERNE DINE TANKER OG KOMMENTARER NEDENFOR!

 Følg meg gjerne på Facebook her https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

 For tips til bloggen send en e-mail til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

Share if you care!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits