En 17-mai til ettertankeEn 17-mai til ettertanke

«Får vi norske flagg bare for å tørke tårer, eller har de også et annet formål?»

Det hadde ikke mange gått minuttene av champagne-frokosten før de første tårene rant ned kinnene til ti-åringen. Ved starten på 17.mai-toget en time senere tørket han igjen tårene diskrét vekk. Denne gang med flagget som han stolt holdt i en skjelvende barneneve. Han skalv og store våte barnetårer laget store våte flekker på flagget som stolt skulle veive for fedreland, og skole. Guttungen skulle ønske at barnas dag var over for lenge siden.

Vi kaller det barnas dag, men er det virkelig det? 

På barnas dag, også kalt norges bursdag, var han lovet både pølser, is og brus av foreldrene, men hvordan det ble til slutt vet jeg ikke. Halvveis ut i dagen var både hans mor og far godt beruset. Ikke sørpefulle eller ravende drita, men sånn passe i slaget. Ti-åringen han klamret seg til flagget, og forsøkte å sette opp et tappert smil. Han tenkte tilbake på julen der mor og fars adferd gjorde han både redd og usikker. Nå var det slik igjen. 

Julen 2012 og 2013 hadde satt sine spor i barneminnet, og før julen 2013 sendte han meg følgende mail;

«Jeg orker ikke en julefeiring til der nærmest alle i familien er fulle. Lukten av mamma når hun drikker rødvin, og lyden av pappa når han drikker seg full, er ikke til å holde ut. Mamma og pappa drepte julen»

Nå har gutten fått en ny opplevelse som satte dype spor i et sart barnesinn.

17.mai som jul forbindes for mange barn og unge med fulle foreldre, og familiemedlemmer, og dette gir også utslag i at alarmtelefoner for ungdom gjerne har ekstra stor pågang 17.mai som mellom jul og nyttår.

Det de voksne opplever som litt kos kan for barn gi en atferdsendring som skremmer barn, og nettopp derfor kan det være en god idé å ta en prat med poden sånn i etterkant. Spesielt om man vet at festen ble av det fuktige slaget.

Måtehold er vel heller ikke å forakte.

La oss gi barna 17.mai tilbake.

Den er jo deres tross alt!!

(Saken er skrevet og delt for en liten gutt som har mistet troen på 17.mai)
Bildet over er fra alkoholfri 17.mai-feiring med barna hos familien Lauten-Kleiven. Det kan anbefales.

Send meg gjerne en e-mail med forslag til bloggen på kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Du kan også følge meg på https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

& Som alltid; Share if you care!www.kjellolakleiven.no

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits