Jeg kaller det russisk rullet

Har vi glemt hvilken funksjon forsvaret skulle ha i Norge?

Mens vi i Norge diskuterer frykten for en fullstendig eller delvis nedleggelse av forsvaret, Pumper Putin opp tidenes våpen-parade i Moskva, og inviterer til «Haisommer i Irskesjøen». 

Under en vanlig dag med fisking utenfor Irland fikk fiskerne om bord på tråleren «Karen» en russisk u-båt i garnet. Fikstråleren holdt på å gå under som følge av hendelsen ifølge New York Times. 

Er «Irskesjøen-hendelsen» bare en tilfeldighet eller en direkte konsekvens av Russlands stadig hyppigere militære muskel-fleksing? 

Tilsvarende hendelser som «Irskesjøen» har man også nylig fra Norge, Sverige, Finland og de baltiske statene. 

I sol og stille sjø er det lett å glemme at storm og uvær kan komme, men fiskerne som ble hengende på slep etter en russisk ubåt i Irskesjøen nylig fikk virkelig en læring i takling av det totalt uventede. En åtti tonn tung fisketråler flyter vanligvis ikke krengende baklengs sånn helt uten videre, men akkurat denne dagen var det baklengs som gjaldt. Kapteinen på fiskebåten sammenlignet det hele med en scene fra filmen haisommer, bare større og mer brutalt. 

Dette var den andre hendelsen der russiske fartøy har hatt nærkontakt med kommersielle skip utenfor Storbritannia i løpet av kort tid.

Med en stadig mer provoserende og aktiv russisk militær aktivitet kan man spørre seg hva som er formålet med å vise nasjonen Russlands militærmakt når den kalde krigen kun er et blekt minne i bakspeilet? 

«Det er alltid slik at vi utsetter oss for størst risiko når vi tror at den er som lavest"

«Etter sytti år med fred er det lett å glemme at selv Norge, eller Irland for den saks skyld, kan havne i krig, men det kan skje enn så utenkelig som det er», og da er det kanskje greit å ha et velfungerende nasjonalt forsvar tross alt.

Hendelsen som fiskebåten «Karen» hadde i Irskesjøen kom samtidig som britiske skip ble distrahert av en russisk destroyer med to følge skip i den britiske kanal.

En viktig kronikk forteller oss mye her hjemme

Nå nylig skrev den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen i en kronikk i Aftenposten at de norske politikerne vil avvikle forsvaret. Han skrev at forsvaret ved å øve mindre og holde færre av sine skip og fly i drift,  får vi stadig mindre kapasitet for pengene som årlig stilles til rådighet.

To sentrale poenger i kronikken til den tidligere forsvarssjefen var også at:

Forsvaret har mistet en tredel av all sin kjøpekraft siden 1995. Dette fordi forsvars-materiell- og drift stiger mye fortere i pris enn andre varer.

Det koster stadig mer å holde hver liten bit av Forsvaret i sving.

Bør vi være bekymret?

Der Putin stadig tester reaksjonsevnen til NATO ved nye krumspring, så er vi i vesten mer opptatt av at det er fred, og at det har vært det i lang tid. Vi bruker den nærliggende historien, og ro i senere år, for å forklare at noe som har vist seg å skje gang på gang ikke kan skje igjen.

 «Vi er trolig mer forsvarsløse nå enn vi var i 1939», sier mange. Andre lener seg på NATO og felles militære samarbeid med de andre nordiske landene, men er dette egentlig godt nok? Den samme trenden som man har sett her til lands ser man også i andre NATO-land. Vi kutter i forsvarets midler fordi det er fred. 

Det er  merkelig hvor raskt vi mennesker glemmer, og krigen som sluttet i 1945 den er av mange glemt for lengst.

Konsekvensen av vår nonchalante holdning kan bli at historien igjen lærer oss en lekse. Jeg kaller det russisk rulett.

 

Helt greit, eller skivebom å kutte forsvarsmidlene våre?? Jeg vil vite hva dere tenker.  

DEL GJERNE DINE TANKER OG KOMMENTARER NEDENFOR:)

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

& Som alltid; Share if you care!www.kjellolakleiven.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits