Skal vi kriminalisere sukkerspisere, eller bare bøtelegge dem litt?

Om sjokoladen skal bli enda dyrere spiser jeg mindre da, eller nyter jeg bare hver bit litt mer?

Nå skal sjokoladefolket straffes, og det skjules bak edle motiver. Staten driver forretningsvirksomhet med villedende markedføring

I går fikk jeg under en reise mellom to norske byer en melding av det svært trafikkfarlige slaget. «Prioriteringsrådet anbefaler økte avgifter på sukker og tilsatt sukker i varer som sjokolade og brus. Målet er å forebygge fedme hos barn og unge», sa stemmen som snakket i bilradioen, og jeg skvatt litt til. Sjåføren som satt ved min side han holdt på å kjøre av veien. 

Med den ene hånden på pannen, og en skjelvende hånd på rattet, endret bilen kurs og var et lite sekund på vei mot grøfta.

«Nå skal de jævlene ta fra oss sjokoladen også», sa han og satte opp det tristeste ansiktet jeg kan huske å ha sett på en voksen mann.

La oss gå litt analytisk til verks;

Hvem har analysert sammenhengen mellom betalingsvillighet, og volum spist for sjokolade, og funnet ut at om vi bare øker prisen litt, så spiser vi så mye mindre av det deilige brune sjoko-stoffet? Svaret er selvfølgelig ingen, for det er ikke egentlig det saken handler om. 

Saken handler om at vi nordmenn elsker å nyte velstanden som har kommet med oljen, og vi spiser drikker og nyter mer enn vi gjorde for noen år siden. Samtidig trener de fleste også mer, og jeg vil påstå at kunnskapen om kosthold og effekten av det vi spiser er bedre her til lands enn noen gang tidligere.

I Norge elsker vi edle motiver som forsvarer skatter og avgifter, men la oss være ærlig. Om målet er å forebygge fedme hos barn, da er ikke middelet økt sukkeravgift.  Om målet er sunnere norske barn, da må vi heller diskutere kosthold, riktig skolemat, fysiske aktiviteter, mindre ferdigmat, bedre råvarer, og ja, mindre sukker. Men påslag i sukkerprisen fører ikke til dette.

Påslag i sukkeravgiften fører til en ting som sikkert er vel, og bra. Det fører til mer penger til staten, og det er vel ok så lenge vi kan forsvare det med at sukkerspisere koster samfunnet mer fordi sukkerspisere belaster helsesystemet mer. Men kom igjen da. Selv det blir for søkt, og argumentet blir bare tåkeprat!

Om dere vil ha sunnere norske barn skal dere fokusere på barn og kosthold. Spesielt knyttet opp mot skoledagen som gjerne er der det kan gå galt. Ved faste måltider på skolen, og tilhørende sunn drikke, vil resultatet være sunnere norske barn. Det vil ikke nødvendigvis redusere sjokoladespisingen på fritiden, men det vil sørge for at lunsj ikke blir boller og brus eller annen søppel.

Med et sunt basiskosthold, og gode spisevaner, er det lov å ta seg en sjokolade. Sukkeravgift eller ikke.

 

 

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

DEL GJERNE DINE TANKER OG KOMMENTARER NEDENFOR:)

& Som alltid; Share if you care!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits