En utstrakt hånd til barna på Oslo S


«JEG VILLE BARE SI AT JEG KAN FORSTÅ HVORFOR DERE FLYKTER FRA BYDELENE OG INN TIL SENTRUM. DET ER VOLDEN, OG DEN EKSTREMT BRUTALE KRIMINALITETEN JEG IKKE SKJØNNER»

Da jeg skrev blogginnlegget «Virkelighetens Døden på Oslo S» var innfallsvinkelen det mest naturlige i hele verden for en som lever av å analysere risiko. Mitt fokus var på en potensielt dødelig voldsarena som har fått vokse frem midt mellom vår nye bydel ved sjøen og den travleste delen av Oslo Sentrum. Mitt andre fokus var på en forsøpling av porten til vår vakre hovedstad, og dens vindu mot verden. 

I Norge bør vi strebe etter noe bedre enn vold og dop rundt sentrale knutepunkt for samferdsel. Det er her vi ferdes med våre barn og familier, og de fortjener trygge, harmoniske omgivelser.

Det både innlegget mitt, og den senere debatten imidlertid har savnet i mitt hode, er bakgrunnen til at stadig flere av «kidsa» trekker til byen på kveldstid, og ikke minst i helgene. Selv om det å søke spenning alltid har vært en del av det å være ung, så er samlingstedet Oslo S dødlig farlig, og så lite egnet som oppholdssted for unge som det går å få det. 

Det allerede etablerte narkoreiret Oslo S oser tragedie lang vei, og slikt trenger ikke en sårbar tenåring.

Kan vi ikke gi disse barna gode og sunne alternativer i bydelene som de kommer fra?

Det er ikke nytt at sentrale Oslo sentrum blir et samlingsted for ungdom på jakt etter spenning. Selv da jeg var ung trakk unge til Oslo S, og Oslo City. Den gang ble de kalt by-vankere, og flere av disse ble senere en del av det etablerte gjengmiljøet i  hovedstaden, også som voksne. La oss ikke gjøre den feilen igjen!

Når det er sagt så ligger ikke dette bare på barna som trekker til byen, men minst like mye, om ikke mer, på foreldre, ungdomsarbeidere i bydelene, politikere som stenger fritidsklubber, idrettslag som har blitt for dyre for mannen i gata, og andre rammegivere som ikke fanger opp de som av ulike grunner faller utenfor. Disse kan imidlertid ikke klandres for vold, og kriminalitet. Det er enkeltindividet som selv må sette sin etiske rettesnor for hva man selv kan stå inne for. Det som skjer på Oslo S er langt forbi akseptabel adferd, og det tvinger frem løsninger som gjør at både tenåringene, foreldrene, politiet og bydelene må våkne fra dvalen.

Ungdommene må aktiviseres der de kommer fra, og foreldre må ta ansvar.

Med det i bakhodet blir det å rydde opp på Oslo S gjennom å sende barna tilbake til bydelene nytteløst om ikke bydelene klarer å følge opp med tiltak som engasjerer, og binder barna til lokalmiljøene. 

Tilbake til Norge et år etter Oslo S sjokket

Om et år kommer trolig min amerikanske kompis tilbake til Oslo på besøk, og da håper jeg å kunne vise han at vi har klart å gjøre porten til Norge både tryggere og renere enn den er i dag.

Først da kan vi friskmelde Oslo S, og gi den tilbake til turister og andre reisende som får sitt første møte med Norges hovedstad nettopp her.

 For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no   

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

DEL GJERNE DINE TANKER OG KOMMENTARER NEDENFOR:)
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits