Science fiction eller virkelighet?Hva jobber vi med i Norge om tretti år når oljen er skrall og de fleste oppgaver som kan gjøres maskinelt er overtatt av roboter? Noe å tenke på. Ikke minst i forhold til barna våre. 

Da jeg satte meg godt til rette med avisen på flyet med kurs for London denne uken hadde varselflaggene for en stadig nedadgående oljepris igjen preget avisforsidene her hjemme. Samtidig hadde oljebransjen varslet om nye oppsigelser i tusentall.

Skulle ikke oljepengene sikre fremtiden vår?

Økt arbeidsledighet og  lav lønnsvekst - på kort sikt 

I tillegg til lav oljepris og stadig flere oppsigelser i Norges viktigste næring vil vi bortskjemte nordmenn kunne få oss en skikkelig overraskelse på litt lengre sikt. Vi sitter nemlig på en skikkelig bombe av noen pensjonsforpliktelser. En gjeldsbombe i det offentlige som langt på vei overstiger verdien av oljefondet ligger ladet og klar til å eksplodere, og da kan man jo stille det litt større spørsmålet.

Hva skal vi leve av i fremtiden? Offentlige pensjonsforpliktelser spiser ene og alene opp hele oljefondet vårt, og det kan bli verre.

Det er ikke sikkert at de yrkene som vi utdanner våre barn til i dag finnes i fremtiden.

Hvor er Norge etter oljen?

Den teknologiske utviklingen går nemlig nå så raskt at flere yrker som både du og jeg vokste opp med ikke finnes lengre, og de vil neppe gjenoppstå med det første. Bare på min korte utenlandsreise denne uken telte jeg opp nærmere tjue yrker og arbeidsoppgaver som for få år siden ble gjort av mennesker av kjøtt og blod. 

Arbeidsoppgaver og yrker som jeg for et år siden ikke trodde var mulig å gi en maskin gjøres i dag av teknologi som kunne ha vært hentet fra Star Wars filmene.

Hadde jeg tatt den samme reisen om fem år ville jeg sikkert kunne telle nærmere femti yrker som på få år var erstattet av teknologi. 

Selv service yrker er erstattet av teknolgi. 

Disse yrkene er nå erstattet med maskiner, programvare og roboter. Om vi hopper ti år frem i tid vil karusellen spinne enda raskere, og det er grunn til å spørre. Hva skal norsk verdiskapning bygges på i 2045?

Skynett neste

Om få år er det mulig at roboter programmerer roboter, og vi jordboere kan befinne oss et sted midt mellom science fiction samfunnet, og fiske og landbruk til eget bruk samfunnet. Det vil si om vi ikke evner å skape verdier som gjør at Norge tar kontroll over teknologiens utvikling, og det er vel utopi.

Med alle de midlene As Norge har til rådighet burde vi som nasjon ha stått i front når det gjelder teknologi. Vi er ikke I nærheten!

I San Fransisco kjører robotstyrte biler i trafikken, og det argumenteres med at de er tryggere enn sjåfører av kjøtt og blod.

Teknologien drives av store globale selskaper som Facebook, Google, og Apple. I fremtiden kan disse styre sider av samfunnet som vi enda ikke ser for oss, og det er i seg selv skremmende. Hvilke planer disse har for deg og meg er rimelig usikkert. Det blir rett og slett litt Terminator over det hele!

Det eneste som er helt sikkert er at våre barn vil ha yrker som ikke fantes da vi gikk i skolen, og hvordan utdanner man de fremadstormende for noe slikt?


Jeg tar gjerne deres tanker  om Norge 2045 i kommentar feltet.

For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits