Topp 3 hasardiøse og kontroversielle salg initiert av norske myndigheterJagerfly, gull, marinebaser og krigsskip til salgs. Det er mye som kan gå galt når nasjonen Norge skal ha loppemarked.

"Det fine med moderne historiebøker er at fortiden lever i beste velgående på nett. Her er tre av nasjonen Norges mest pinlige forretningstransaksjoner".

Etter et dypdykk i noen av våre stolteste og flaueste øyeblikk som selvstendig nasjon har jeg rangert tre avtaler som er så pinlige at nasjonen Norge burde søke om opptak i de forente bananrepublikkers forening. 

Det vil si om vi da ser bort fra alle de fantastiske hendelsene som har gjort oss til verdens rikeste og beste land å leve i. 

1.Billigsalg av marinebasen Olavsvern som kostet fire milliarder da den ble bygget

Norske myndigheter la ut marinebasen Olavsvern for salg i 2012. Den ble kjøpt av en norsk forretningsmann, og er nå åpnet for russiske forskningsfartøy som leier basen. Bruken skaper nå internasjonal oppmerksomhet og er blant annet omtalt som en skandale i det velrenommerte magasinet Newsweek. 

Russiske skip i en NATO betalt havn hører ikke hjemme noe sted.

NATO brukte i sin tid fire milliarder kroner på å bygge Olavsvern. Basen ble solgt for 38 millioner kroner.

Den inneholder blant annet 25.000 kvadratmeter stort fjellanlegg, der store ubåter kan tas inn og settes i tørrdokk. 

Utenfor fjellanlegget er det et relativt nytt kasernebygg, store lagerhaller, verksteder, dypvannskai og mye, mye annet. Til sammen er det ca. 13 mål med bygningsmasse utendørs, og totalt er eiendommen på nesten 1000 mål.

For prisen av en større villa i Holmenkollen er basen nå i privat eie med russiske leietakere.

 

2.Salget av Norges gullbeholdning til spottpris

I 2004 solgte Norges Bank 33,5 tonn med gullbarrer på det internasjonale gullmarkedet i London. Det er ukjent hvem som kjøpte gullet, men Norges Bank har begrunnet salget med at det kun utgjorde en liten del av bankens verdier. Da gullet ble solgt utgjorde det vel én prosent av bankens internasjonale reserver.

Gullprisen har de siste årene opplevd tidenes himmelferd, der den stadig har satt nye nominelle rekorder og for første gang har den også passert 1800 dollar pe

På de få årene siden salget har gullprisen opplevd et enormt byks og steget med over 430 prosent. Til sammenligning har Oslo Børs steget med vel 80 prosent i samme periode. Med andre ord har Norge tapt 7,8 milliarder på å ikke sitte med gullet i denne perioden.

Det er lov å bomme med investeringer, med dette er en real skivebom.

Gull er åpenbart tull i Norges Bank.

 

3.Salg av norske krigsskip til en beryktet krigsherre som leder para-militære i Nigeria

Minst ti norske krigsskip og fartøy som ikke lenger var gode nok for aktiv bruk av forsvaret havnet etter en pinlig salgsprosess hos paramilitære militsgrupperinger i Nigeria. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som hadde foretatt salgene, har i etterkant gjennomført en intern gransking av saken med hjelp fra PWC. 

PWC rapporten bekrefter at de salgsansvarlige i Forsvaret og sivile samarbeidspartnere drev en handel som trolig har brutt med internasjonale og internasjonale regler for eksport av forsvarsmateriell, tolloven, forvaltningsinstruksen og anbudsreglementet. 

Krigsherren i Nigeria har nå makt til å strupe landets enorme olje- og gasseksport, og har lovet å bruke den om ikke president Goodluck Jonathan vinner valget i landet.

"Befolkningen i det afrikanske landet setter helt sikkert pris på valgstøtten og påvirkningen fra Norge"

Ifølge Dagbladet var representanter for den nigerianske krigsherren og hans paramilitære styrker invitert til Norge for å kjøpe krigsskipene av FLO.

Etter fullført kjøp kunne de paramilitære cruise rundt og gjøre verden utrygg i norske fregatter.

...og det kunne vært verre.....

 

Salg av norske jagerfly til en amerikansk privatperson stoppet i tolvte time

De siste 15 Freedom Fighter-flyene har vært forsøkt solgt i snart ti år. Opprinnelig håpet Forsvaret å få rundt 100 millioner kroner for kampflyene.

Flere interessenter var på banen for å kjøpe jagerflyene som i sin tid var en eldre billigversjon av mer kjente F16. Kjøperen som fikk aksept av AS Norge, men som ble stoppet var milliardæren Ross Perot jr. som gjennom sitt selskap NGL skulle trene opp piloter fra Forenede Arabiske Emirater på en privat flybase.

Da det hele ble stoppet hadde norske myndigheter omsider gitt grønt lys for salg, men i siste liten satte amerikanske myndigheter en stopper for kampflysalget.

De ville vel ikke at Ross Jr skulle sitte med F5 jagerfly i privat eie. Slik blir det trøbbel av. Selv i skyteglade USA.

 

Har du andre gode forslag som hører med på en norsk topp fem liste?

Skriv dine forslag i kommentarfeltet så setter vi sammen topp fem i fellesskap.

 

 For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits