Fabrikk for falske pass avslørt i Stockholm


- Det er grunn til å tro at flere individer som befinner seg i Norge har vært kjøpere av falske pass fra bandittligaen

Når nyheten om at en svensk fabrikk for falske pass, og ID dokumenter denne uken ble avslørt i Stockholm så er det ganske så sensasjonelt. Produksjon av falske pass er nemlig en kriminalitetsform som vanligvis finner sted i Øst-Europa og Asia og den har nå funnet veien hit til oss i Norden. 

Forfalskningsbedriftene kan gjøre mange hundre millioner i løpet av kort tid. 

Grunnen er enkel. Kompetansen for å utvikle moderne ID dokumenter har blitt så avansert at det ikke lenger holder med massive produksjonsanlegg i Asia eller Russland. Gode forfalskninger krever både gode programmere og avansertutstyr og et godt sluttprodukt kan være verdt titusener om ikke mer for kunder i nød.

Hvordan skal verden bli når vi ikke lenger kan være sikker på at personer  operer med autentisk identitet.

Det var tirsdag denne uken at svensk Politi stormet den falske pass fabrikken etter flere ukers spaning. I tillegg til å arrestere to svensker på selve fabrikken fikk Politiet med seg både utsyr og en rekke kopier av dokumenter som var under produksjon. 

Arrestasjonene ble gjort etter lang tids spaning, og Politiet slo til mot forfalskerne etter å ha etterforsket nettverket bandittligaen i nærmere et år. 

Ti av ti svindlere har falsk ID

Den siste versjonen av det svenske passet som ble sluppet for kort tid siden er av de fleste miljøer som har kunnskap om ID dokumenter anerkjent som verdens tryggeste iD dokument. Forfalskerligaen har dermed operert i et ekstremt kjøpevillig marked når de har kunnet selge falske svenske pass og ID dokumenter. De har kunnet selge falske versjoner av det som går for å være verdens sikreste pass.

Innsatsen som la banden i bakken var resultat av et samarbeid mellom flere ulike etater, og bakgrunnen for det massive fokuset på ID svindel er at stadig flere forstår hvor mye denne type svindel koster samfunnet. Ifølge en kilde jeg har snakket med i svensk Politi florerer falske pass i det svenske markedet.

Her til lands vet vi at cirka 50.000 mennesker lever med falsk identitet. Disse nyter godt av norske velferdsgoder, i skyggen av den legale økonomien.

Som dere alle vet følger falske skolepapirer, og falske kvalifikasjoner med falsk identitet.

Dette gir igjen grobunn for ren mafia økonomi. Slikt trenger vi ikke i Norden. 

 

 

For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits