Hackerhelvete på Facebook!Det er sendt ut flere hundre mailer i mitt navn, men de er ikke fra meg!

Det har aldri vært så lett å lure oss

Sosialemedier som Facebook og Twitter har hundretalls millioner av brukere som med glede deler sin liv med venner og kjente. Gjennom interaksjon med det vi antar å være «trygge relasjoner» deler vi alt fra podens første steg til helgens hyttetur på Hafjell eller Beitostølen.

Verden som venner

Gjennom sosiale medier når vi stadig lengre ut i verden, og mennesker som vi en gang i tiden kjente er plutselig inne i varmen igjen. Både gjennom «digitalt vennskap», og digitale «likes» og interaktive meldinger som gjør at vi føler at vi kjenner hverandre. Nettopp dette gjør at vi i mindre grad enn hva naturlig er ellers i samfunnet er kritiske til hva vi deler og hvem vi deler det med. Vi har jo selv valgt vårt publikum da de er «venner» eller «venners venner»

Det du trodde var en kvinne i førtiårene på nett kan være en mann på sekstiårene i virkeligheten

Det er her det går galt.

En rekke nye svindelformer har funnet veien til de samme områdene på Facebook som vi oppfatter til å være trygge fordi vi selv bestemmer hvem vi slipper inn. Nøkkelen til din Facebook konto er imidlertid ofte så enkel å stjele at ordet «nøkkelbarn» bør hentes igjen fra glemmeboka. I 2015 er vi alle nøkkelbarn og nøkkelen til din Facebook den er enkel å stjele, enten du er sikkerhetsekspert eller en vanlig Facebook bruker.

Jeg har tidligere skrevet mye om hvordan Malware, spionprogrammer og Phishingangrep kan bidra til å sette deg og ditt liv i fare for svindel i sosiale medier. Nå vil jeg imidlertid bruke litt tid med dere på hvordan «sosiale luringer» har knekket svindelkoden online.

Luringstriks

1. Det enkleste eksemplet er at luringene stjeler nøkkelen til din konto, og utgir seg for å være deg. Deretter sender de en desperat mail til dine venner, og ber dem overføre penger fordi du for tiden er i utlandet og trenger noen kroner i en desperat situasjon. Pengene dine forsvinner sammen med din Online identitet som blir stjålet i cyberspace. Det er nemlig lett å være deg når du har postet så mye som du har gjort i sosiale medier.

2. Et steg nummer to i samme prosess er gjerne at svindleren setter opp en profil autentisk til din originale profil. Historien bak denne er selvfølgelig at du på grunn av hacking har måttet skape deg en ny identitet online. Med ny profil, og dine samme gamle venner som legges til en etter en fra den falske profilen brukes smarte spørsmål for å tømme vennene dine for sensitiv informasjon. Når de har nok info til å utgi seg for dine venner så stjeler de en ny identitet online.

Her følger fem raske tips om du er i faresonen;

- Gå gjennom alt av sikkerhetsinnstillinger på din profil og sørg for at disse sikrer minimalt innsyn.
- Slett alle venner som du ikke kjenner eller har en trygg dialog med. Med trygg menes dialog der du kjenner personenes bakgrunn og hensikt med dialogen og relasjonen.
- Sørg for å behandle e-mailer som mottas med samme forsiktighet som du ellers behandler dialog med de samme menneskene. Du står jo ikke og skriker om private hendelser til gamle klassekamerater som dukker opp tilfeldig på gata.
- Slett venner som tyder på å være falske profiler.
- Sjekk jevnlig innstillingene dine online, og sørg for at du ved endringer sjekker om du kan være hacket. Et tidlig tegn på hacking er gjerne at slike innstillinger er endret.

Om du skulle bli utsatt for ID svindel eller tap av identitet, og dette medfører økonomisk tap så kan det være greit at huske at ID svindel forsikring kan være et billig alternativ. En slik koster normalt bare rundt tre hundre kroner. Sjekk med ditt forsikringsselskap.

For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no
Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 

ØNSKER DERE ALLE EN RISIKOFRI HELG

WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits