På hjemmebesøk hos Islamic State (IS)

Dette vil du ikke tro før du ser det!

En hjemme hos reportasje du virkelig bør se

I dag tidlig satte jeg kaffen i halsen, og det skyldtes utelukkende videoklippet over.

"Ikke vær feige og send droner. Send soldatene som vi ydmyket i Irak" sitat pressesjefen i Islamic State

Når terrororganisasjonen Islamic State (IS) får «hjemme hos besøk» av VICE NEWS, så er forventningene til de fleste et sterkt sensurert klipp der hverdagen til de stridende IS styrkene illustreres som en harmonisk sykkeltur i en blomstereng med gode historier om hvor fantastisk det er å være stridende IS kriger i religionenes navn. Slik er det ikke!

Filmen over viser et så nyansert og troverdig bilde av livet i Islamic state  at vi kan lure både en, to og tre ganger på hvordan deres Pressesjef Abu Mosa kan tillate en slik ufiltrert og rå profilering av gruppen? Eller kanskje det er slik de rekrutterer? Hardt brutalt og kynisk..

Utdeling av godteri og sang til fattige barn i den hensikt å rekruttere soldater sier alt.

Selv har Pressesjefen også en fremtredende rolle i det hele. Nærmest som en fortellende hovedrolle innehaver.

Kanskje det er drømmen om Hollywood som ble for fristende for IS pressesjefen?

VICE  News har laget en beskrivelse så god av IS, og deres tilhengere at vi får ta del i all den galskapen, og det fra innsiden. Vi får se hvordan en knapt tolv år gammel gutt fra Belgia blir spurt av faren om han vil bli «selvmordsbomber eller Jihad», han svarer selvfølgelig Jihad. Vi får se hvordan mennesker som har blitt arrestert for å ha alkohol og dop i husene sine angrer sine synder før piskeslag og avstraffelse uten dom. De siktede under Shariainstituttene er livredde for konsekvensene av å ikke komme med tilståelser slik at de kun blir straffet som angrende syndere. En av disse får trolig dødsstraff for narkobruk, også det uten annet enn Shariadom. Vi får høre stolte IS ledere som skryter av at tyver får hendene kappet av, og vi får se hvordan IS soldatene unngår snikskyttere mens de er ute og patruljerer med en VICE News kameramann i bilen.

Shariadom blir avsagt uten kontradiktoriske prinsipper.

Vi får også bli med når de har kappet hode av mennesker, og når de stolt henger hodene på en innhegning, vi får se hvordan de rekrutterer barn med sang og godteri, og vi får se hvordan hatet mot de ikke troende beskrives gjennom både ord og handling. Skumlere og mer kynisk fremstilling av en fundamentalist gruppe har jeg aldri sett.

Det finnes sikkert de som ser klippet, og får lyst til å la seg verve, men de er nok en svært begrenset gruppe. Dette er forhistoriske og barbariske handlinger tross alt.

Dette handler ikke om religion, men om vold, trusler og hat utført i religionens navn.

Det er likevel den fryktløse innstillingen til krigende og stridende barn og voksne som skremmer mest. Som vikingene gikk til krig med drømmen om Vallhall ved død som belønning går IS krigerne til strid for en tilsvarende belønning og de gjør det uten frykt for døden.  Det sies i hvert fall så.

Ni av ti muslimer ser IS som ekstremister som misbruker religionen til krig.

Når det gjelder den barbariske krigsånden til IS så illustreres den godt i klippet, og jeg sitter fortsatt her og frykter for at IS skal få fotfeste lenger nord på kloden.

Se klippet fra VICE over, dette gir både læring og forståelse av en gruppe du sjelden eller aldri ellers får se fra innsiden.

Ønsker dere alle en risikofri uke.


For bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no
Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits