ID Tyveri, tips og triks som sikrer deg

- Identitetstyveri i Norge

Utsendelse av bankkort, pass og andre personlige dokumenter i posten kan få skremmende konsekvenser

En fersk oversikt viser at en større andel av ID svindelen her til lands starter med tyveri i nettopp din postkasse. Om du ikke har lås på postkassen så er det i dag den skal kjøpes!

Skummel utvikling

Svindelformer der identitetstyveri, eller identitetssvindel er en ingrediens skjer stadig oftere her til lands, og økningen når vi ser de ti siste årene under ett er formidabel. I 2014 gikk tallene på registrerte ID-tyverier ned, men både i 2013 og 2012 ble rekordmange nordmenn ifølge Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) og Statens Institutt for Forbruksforskning svindlet.  Over 230.000 nordmenn ble utsatt for denne typen kriminalitet.

ID Tyveriforsikring
Har det noe for seg å kjøpe forsikring ved ID tyveri?
Heldigvis for deg som vil ha, er ikke slike forsikringer dyre. I mange tilfeller er det en del av en bonus som følger med et medlemskap i fagforening, boligselskap eller kundeklubb. Flere kredittkortselskaper gir bort slik forsikring på kjøpet, akkurat som de gjør med reiseforsikringer.
Jeg har selv valgt å kjøpe en slik forsikring da kostnaden er lav i forhold til trøblet, og kostnaden om du først blir svindlet. De fleste tilbyderne av slike forsikringer samarbeider også med problemløser firmaer som bistår om uhellet først skulle skje.

Frivillig Kredittsperre
Om du har tatt opp det du ønsker av lån og kreditter.
Ifølge ferske tall fra kredittopplysningsselskapet Bisnode er det i dag totalt 10.793 personer i Norge som har en kredittsperre, omtrent likt fordelt på kvinner og menn. Det er to selskaper i Norge som tar imot slike kredittsperrer, og det er viktig å huske å registrere en slik hos både Exeperian og Bisnode. I praksis fungerer en slik sperre slik at selskaper som benytter disse to leverandørene vil få varsel om at en sperre på opptak av kreditt ligger der. Om du selv skal tegne et nytt kredittkort eller telefonabonnement må denne fjernes.

Lås på postkassen et «must» i 2015
Det er fortsatt slik at en rekke sensitive personopplysninger dumper ned i postkassen din, og for ID tyver vil disse ha en enorm verdi. Pass, bankkort eller skattelikningen er forsendelser som så langt har vært sin vekt i gull for banditter som er på skattejakt i din postkasse.

Kjøp Lås!

Ikke ta alt for god fisk på nett
Mange der ute er lite kritiske når det gjelder hva de deler av informasjon på nett. Informasjon som kommer på avveie online er i dag en viktig ingrediens i enhver id svindel. Bruk huet i sosialemedier, og tenk gjennom hvor du plasserer informasjon som kan brukes mot deg.
Om du først blir utsatt for et IT tyveri vil problemet følge deg i lang tid etterpå. Ofte kan slikt pågå flere år fra det først inntreffer.

§ 190a. Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som uberettiget setter seg i besittelse av en annens identitetsbevis, eller opptrer med en annens identitet eller en identitet som er lett å forveksle med en annens identitet, med forsett om å
a) oppnå en uberettiget vinning for seg selv eller en annen, eller
b) påføre en annen tap eller ulempe.
Medvirkning straffes på samme måte.

 

For  bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no
Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits