Slik blir norske banker svindlet i 2015

Analysehuset Risk Information Group har sett på trusselbilder for bank og finansnæringen i 2015.

Det er lenge siden bankran, og tradisjonelle bankbrekk var hovedtrusselen for en bank og finansnæring, som i 2015 mer enn noen gang tidligere er utsatt for svindel, og bandittstrek trusler fra bandittbander i både inn og utland.

Dagens risiko og problemområder for Bank-Norge er så komplekse at den tradisjonelle bankvekteren snart er som dinosaur år regne. Som kontanter og sjekkhefte er han i løpet av få år en museumsgjenstand til minne om en glemt tid.

"CASH IS NO LONGER KING!"

I 2015 kjører Bonny & Clyde bankran via bredbånd eller falsk identitet. Gjerne kjøpt på Google.

Her er RIG's og min vurdering av trusselbilder for bank og finansnæringen i 2015;

- IKT angrep, er en omfattende problemstilling. Ddos angrep, phishingangrep, trojanerangrep og lignende er for bankene en del av en ny skremmende hverdag som har kommet for å bli. Banditter kan tømme kontoen din fra egen stue. Vi kaller dem Bredbånd bander.

- Hvitvasking og terrorfinansiering har på tross av slakt for den norske bank og finansnæringen i en fersk FATF rapport vært et satsningsområde lenge. Norske banker og finansinstitusjoner har brukt mange hundre millioner på rutiner og systemer for å fange opp hvitvasking og terrorfinansiering. Det er bare resultatene av alle investeringer og analyser som ikke er tilfredsstillende. Det er for lett å være hvitvasker i Norge, og banknæringen kan ikke klandres. De trenger hjelp i kampen fra mer offensive norske myndigheter..

- Identitetsmisbruk, finansnæringen er den mest utsatte bransjen for ID-svindel og ID Misbruk. Det finnes knapt nok en svindelsak i dagens Norge som ikke inkluderer et element av falsk ID. Ifølge kilder skal 50.000 mennesker i Norge leve med falsk identitet og de har alle en bankforbindelse.

- Kriminelle på innsiden, banker opplever stadig oftere at kriminelle miljøer planter personer på innsiden av banknæringen. På denne måten kan de kriminelle nettverkene hente ut sensitiv informasjon, og utstede dokumenter som gjør bandens medlemmer i stand i å utføre en rekke former for svindel. I større grad enn tidligere er også disse villige til å vente lenge, og opparbeide seg tillit som gir utvidede fullmakter.

- Trusler mot bankansatte & Tiger kidnapping, er kriminalitetsformer som stadig oftere utgjør en trussel på kontinentet. Der vi tidligere så at banditter gjerne truet velstående mennesker så truer de nå heller mennesker som har fullmakter til å overføre betydelige beløp. Bankansatte er en slik gruppe.

- Arbeidskriminalitet, trenger vi å si mer? Lime saken er vel det beste eksemplet i nyere tid, og tendensen i deler av bygg & anleggsbransjen er det samme. Selv bankene berøres av svindlere som bruker norsk bankvesen som «Cash ku»

- Kortkriminalitet, vi har alle kort og de misbrukes stadig oftere. Kombinert med ID svindel eller ID tyveri er kortsvindel i ferd med å bli en enkel og effektiv svindelform for banditter som tidligere stjal lommebøker eller gjennomførte enklere former for skurkestreker.

 

For spørsmål til analysen, eller bloggtips kontakt kjell-ola.kleiven@rignorge.no
Følg meg også gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits