Jeg vet hvor du er i morgen klokken 18.00

Nå sitter jeg her og kartlegger dine bevegelser!


Alt jeg vet om deg i dag forteller meg hvor jeg finner deg i morgen!

- Din adferd ved bruk av mobiltelefonen, diverse apper, samt i sosialemedier kan utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko for deg og din familie.

«Stedsdata eller Geo-lokasjonsdata kan kort beskrives som informasjonen om hvor din mobiltelefon, nettbrett eller PC, befinner seg til enhver tid. Med andre ord hvor du er, og hva du gjør!»

Apper som Facebook, Instagram og Twitter bruker ofte Geo-data

Den siste tiden har jeg gjennom sosiale medier fulgt en rekke profilerte næringslivsmennesker, og deres inn og utlogging i ved ulike steder i Oslo. De digitale sporene som de legger igjen nærmest daglig forteller meg ikke bare hva de gjør, men også hvem de er. En ettermiddagstur på treningssenteret, fast stopp på Kiwi på vei hjem fra jobb i sekstiden, eller en pause på stamkafeen kan i utgangspunktet virke uskyldig, men hva skjer om personer som ikke vil deg noe godt begynner å samle slik informasjon om deg og dine?

Dine bevegelser danner et mønster som avslører vaner, preferanser, og adferd.

Den kommende fusjonen mellom to oljeselskaper får en helt annen dimensjon om noen sitter i skyggene og følger med på partenes detaljerte bevegelser.


Om vi ser på kriminalitetsformer som Tiger-kidnapping vil slik GEO lokasjonskartlegging være essensiell, og det er trolig bare et spørsmål om tid før vi ser Tiger-kidnapping også i Norge. Bandene som gjennomfører slike angrep har funnet veien så langt nord som Danmark, og Norge kan i så måte være deres neste arena.

Ved bruk av stedsdata fra profilerte næringslivslederes profiler på sosiale medier som Twitter, Facebook og og Instagram kan jeg ganske enkelt danne meg et nyansert bilde av hvordan mennesker som i utgangspunktet er helt perifere for meg lever. De samme sosiale mediene forteller meg hvor i landet disse menneskene befinner seg, samt hvilke steder jeg mest sannsynlig vil kunne møte på dem til satte klokkeslett.

Jeg ser deg bak krydderhylla på Joker ved Tjuvholmen klokken 16.30, og følger deg til henting i barnehagen 16.45!


Stedsdata eller geolokasjonsdata, er kort fortalt informasjonen om hvor en mobiltelefon, nettbrett eller PC, befinner seg. Når det som oftest er du som tar med deg og bruker de samme enhetene, kan den samme informasjonen også fortelle hvor du, og dine befinner deg. En påslått mobiltelefon vil alltid gi ifra seg stedsdata!

I det norske tillitssamfunnet er vi ikke vant til å måtte tenke gjennom trusselbilder som dette, men tiden har kommet for å ha et mer bevisst forhold til hva vi deler og med hvem. Det er ikke lenger forsvarlig å ukritisk la omverden ta del i hvor du er eller hva du gjør. Det er heller ikke forsvarlig å dele statusoppdateringer som oppgir din eksakte posisjon. Ikke bare for nåtiden, men din bruk av telefonen i dag forteller også omverden hvor du kommer til å befinne deg i morgen.

Derfor vil jeg anbefale dere å deaktivere geo-lokasjonsdata på telefon, og nettbrett om det ikke er gode grunner til å ha den påslått.

Ønsker dere alle en strålende søndag. Med eller uten tagging av posisjon!

 

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til; kjell-ola.kleiven@rignorge.no

www.kjellolakleiven.no
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits