Lunsj med Krigeren Tommy Fjeldheim

 Tekst; Kjell-Ola Kleiven

"TOMMY FJELDHEIM OM FRYKT,  VINNERSKALLER, CECILIA BRÆKHUS OG SIN TØFFE MAMMA"

En kald og kjølig førjulstorsdag i Oslo satte jeg med ned på Stormkjøkkenet til en bedre lunsj med Coach, og mentaltrener Tommy Fjeldheim. Over en massiv grillet camping-burger fløt samtalen lett slik den skal, og ikke engang en hissig husflue som iltert skrek etter oppmerksomhet kunne stoppe oss fra å nye kjøttstykket som var flott dandert og servert av en servitør kledd i godt utvasket speiderutstyr. Stormkjøkkenet ble det naturlige valget for denne ukens «Lunsj med Kleiven». For hvor skulle man ellers tatt med en tidligere elitesoldat om ikke på den fashionable restauranten som har skapt sitt tema rundt «ut i naturen» og rotnorsk piknik.

Tommy er elitesoldaten som ble super-Coach i det private næringsliv. Den ydmyke elitesoldaten som folk går mann av huse for å få råd fra. Jeg startet praten der det fant seg naturlig. Ved endringen fra yrkessoldat til privat mentaltrener med gullkantet kundeliste.

Når du kom ut fra forsvaret visste du hva du skulle gjøre videre Tommy?
-Jeg var klar på at jeg ville videre, og at jeg ikke var klar for et langt utdanningsløp. Jeg ville bruke den erfaring og kunnskapen som jeg hadde fra forvaret og spesialstyrken Coachingutdannelse og ledelse var noe jeg hadde med meg fra forsvaret og jeg ønsket å ta det meg innenfor det sivile. I fjorten år har jeg gjennom forsvaret reist på oppdrag uten i vite hva som ville møte meg. Den erfaringen ville jeg bygge på. Det handler om å ta kontroll på det du kan ta kontroll på.  Innstilling er alt!

Hvordan begynte det nye livet i det sivile?
- Jeg tenkte litt som i forsvaret. Det hele startet med et informasjonsbehov. Deretter ble det viktig å gjøre seg erfaringer, og bruke de ressursene man har rundt seg. Jeg er heldig som har hatt så mye bra folk rundt meg. Når sant skal sies så kjente jeg lite til næringslivet da jeg startet. Til gjengjeld kunne jeg mye om mennesker og adferd. Det menneskelige perspektivet er egentlig likt det er situasjon, og omgivelsene som endrer seg fra situasjon til situasjon. Det å søke, forstå og lære er essensen i mye.

Hvordan tenker en vaskeekte kriger Tommy?
- Det å tørre være modig i forhold til utfordringer, som man møter i hverdagen. Det å stå i det, og ikke bakke unna. Møte utforinger med ydmykhet. Det å tro på den saken man jobber for og det å ha gjennomføringsevne i øyeblikket. Samtidig som man verdsetter selvfølelse og verdiene som man står for. Det er viktig å eliminere ting man ikke kan gjøre noe med. Fokus på det du kan påvirke.

Hva er farligst i hverdagen for en som jobber med noe prestasjonsbasert som salg eller business?
-I forsvaret kalte vi aldri noe for rutineoppdrag, rutine finnes ikke. Det påvirker hele adferden din om du kaller noe for rutine. På samme sett er det i næringslivet, og det skal ikke forekomme at noe blir behandlet som rutine. Kroppen er skapt til å gå på autopilot. Det å ikke utfordre denne autopiloten er kanskje det farligste vi gjør. Det bør kalles det du utfører enten det er snakk vakt, eller sikring. I næringslivet vil et salgsmøte aldri heller bli rutine. Vaner vi har etablert blir lett å følge. Det er farlig å kalle noe for rutine.

Er krigeren Tommy en annen person enn coachen Tommy?
-Jeg ser på meg selv som krigeren i enhver situasjon. Det har blitt en sterk del av meg.

Og krigeren Tommy, er han en sympatisk kar eller en egoistisk krigerjævel?
- Ingen ekte krigere som jeg kjenner til er egoistiske jævler. Langt der ifra. Man er veldig bevisst på hva som betyr noe, samt hvem man er og verdiene. Man vet også at man ikke løser oppdraget alene. Det vil si at vi trenger dyktige, og bra folk rundt oss både i business og privat.

Men det som er da Tommy, er vel at de færreste av oss ser på hardbarka elitesoldater som glade utadvendte karer. Du er jo som person en sympatisk, interessert og lyttende person? Ser du hvor jeg vil hen?

-Det synes jeg er kjempebra at du tar opp. Hvis du hadde møtt mange av mine tidligere kollegaer så hadde du møtt mange som meg. Utseendet forteller aldri hvor hardbarka soldater er. De som tilsynelatende  ser tøffe ut er neppe det når det når alt røyner på. Vi er gode på å søke informasjon  deretter å komme til handling. Samt gjøre de rette tingene. Vi er ikke film Ramboer.

Hva er det mest risikable du har gjort?
- Det kan være mye forskjellig, men det er ikke noe tema for denne samtalen tror jeg.

Var det mer risikabelt å bli Coach i det private enn å være en del av spesialstyrkene i forsvaret?
- Ja, uten tvil så var det det for meg, men der visste jeg hva jeg gjorde. Det var et totalt veiskifte, og et klart valg. Jeg hadde gått på kurs og blitt utdannet til coach, men jeg kom fra et miljø som var ganske isolert. Jeg brukte god tid på å virkelig oversette kompetansen min fra forsvaret til næringslivet. Nå etter litt tid bruker jeg de verktøyene som jeg har i ryggsekken. Det var i bunn og grunn en kjemperisiko å starte som coach. Jeg brukte tre måneder mentalt på å forberede meg for et annet liv. Jeg solgte alt jeg hadde for å få det til å gå rundt i starten. Det er vel først nå jeg kan si med hånden på hjertet at jeg har fått det til.

Hva er det som gjør at folk tar tak i, eller booker coachen Tommy Fjeldheim?
-Jeg tenker at det handler om hvordan jeg møter menneskene. Jeg møter aldri en tittel, eller en stilling jeg møter et menneske. I tillegg så forstår jeg situasjoner raskt, og jeg liker å være veldig konkret.  De fleste kundene ser vel at jeg kan være en ressurs for dem. Det handler ikke noe om hvem jeg er eller hva jeg kan men hvem de er i situasjonen, og hva vi kan løse sammen.

Coacher du en næringslivsleder likt som du coacher bokseren Cecilia Brækhus, eller er det to helt ulike tilfeller?
- De mentale prosessene er mye det sammen, men hva man står overfor er helt forskjellig. Situasjonene er ulike, og en idrettsutøver har gjerne et enkelt mål. En næringslivstopp står overfor så mye hele tiden, og sånn sett er det mer kompleks å jobbe med. Det gjør at jeg digger det! Kollegaen min Gaute sier ofte at han enten skal gi deg noe som letter eller ta fra deg noe som virker belastende, jeg synes han sier det godt!

Hvem er den tøffeste personen du kjenner?
-Mamma har jeg lyst til å si. Av mer kjente folk ville jeg sagt Cecilia Brækhus. Det handler om hele reisen hennes.  Fra lille Norge til mester i det store utland. Tidligere kollegaer er også verdt å nevne, folk som er hel ved i tøffe situasjoner er mine helter. I tillegg kommer en venn av meg som inspirerer som en ekte hverdagshelt.  Han har kjempet med en hjertefeil, og har vært ut og inn av sykehus. Likevel er han konstruktiv til tross for gjentatte kamper med helsen. Hverdagsheltene!

Når var sist du var skikkelig modig?
-Når jeg skrev boken min. Jeg kommer fra et miljø der vi ikke skal snakke om noe, og plutselig er jeg en offentlig person. Det er ganske annerledes å skulle dele så mye som jeg gjør i boken. Det er noe jeg har jobbet med lenge. Det tok i seg selv flere år før jeg kom på Facebook foreksempel. Det handler om å utfordre seg selv. Det første foredraget mitt var en prøvelse. Jeg jobbet mye med det å skulle ta en posisjon, og dele et budskap på samme måte som du gjør med bloggen din. Det krever guts å dele, og for å følge det opp med noe annet jeg har tenkt på;
Jeg digger forresten at du engasjerer deg for kreftsaken Kjell-Ola, og andre gode formål. Det handler om mye av det samme, det å tørre.

Har du med deg noen ekstremhobbyer fra forsvaret Tommy?
-Ekstremhobbyen  min nå er det å bygge et selskap, men jeg skulle gjerne skutt litt med pistol igjen. Ni millimeter var alltid min favoritt på skytebanen.

Hva synes gutta i forsvaret om reisen du har gjort i det private næringsliv?
-De som betyr noe for meg er stolt av reisen jeg har tatt. Jeg er veldig bevisst på å ikke snakke om ting som er hemmeligstemplet, eller detaljer fra mitt tidligere liv. Det er mer erfaringene som helhet som gjør meg til mentaltrener Tommy.

Mange som gir seg i forsvaret etter tid i krigssoner sliter med å finne en meningsfull hverdag etterpå, hvorfor ble det annerledes for deg?
- Jeg hadde en veldig klar drøm. En drøm om å bygge et selskap med dyktige mennesker. Den drømmen lever jeg ut hver dag nå.

Er man i forsvaret flinke til å premiere gode prestasjoner, og hvor lett er det egentlig å premiere hemmelige operasjoner?
- Ja, det er man gode på etter hvert. Medaljer for gode prestasjoner er en viktig del av det militære.

Har du selv fått medaljer?
- Ja, det har jeg

Hvis du skulle valgt karrierevei på nytt hadde du valgt forsvarsveien en gang til?
- Ja, det har gitt meg så utrolig mye. Kameratskap, opplevelser, erfaringer og mestringsfølelse.

Hva om barna dine ville gå samme vei?

-Da ville jeg vært kjempestolt. Stolt fordi jeg vet at det koster, og jeg vet at det gir mye tilbake.

Ville du sendt barna dine til Afghanistan eller i krig,  som på bakken i Kabul der de kunne risikert livet eller fått rettet våpen mot seg?
-Ja, jeg eier ikke barna mine. Og jeg vil være der og støtte dem så godt som jeg kan i deres valg. De ville vært blant de beste om de var en del av norske spesialstyrker. Jeg kjenner disse gutta godt, og det er så trygt som det kan få blitt i en presset situasjon.

Jeg har blitt fortalt at norske spesialstyrker er blant verdens beste. Deler du denne oppfatningen?
- De norske soldatene er dyktige og har et godt omdømme. Vi har rett og slett en god standing blant krigere ute i verden.

Jeg er av den oppfatting at ikke så mange her hjemme forstår at Norge er i skarpladde situasjoner i utlandet, hva tenker du om dette?
-Da vi dro til Afghanistan første gang ble vi preppet på kampen mot terror, men på bakken er  fokus mer på gutta du er sammen med samt, løse oppdraget og ta vare på hverandre . Det handler om det som er nærmest deg. Avdelingen og de du er med. Det er klart vi som Norge er i tøffe situasjoner der ute.

Men tenker man ikke hva gjør jeg her i Kabul som nordmann?
- Nei, sånn har jeg aldri tenkt. Du er trent for en bestemt situasjon som du ikke vet hva er. Det blir aldri som man har planlagt.

Er du redd for å dø Tommy?
Døden kommer så det tenker jeg ikke på. Jeg har gått runder med meg selv på døden. Menneskets største frykt er frykten for å ikke bli elsket, likt, eller være en del av et fellesskap. Frykten man kjenner på er mer rettet mot det å være utilstrekkelig.

Hvilken frykt ser du oftest hos næringslivsledere?
-Vi møter på hverdagsfrykt, og det er avartene av de tradisjonelle formene for frykt. Vi møter frykt for å ta beslutninger eller frykt for å gjøre feil. Alle er redde for noe, men vi tenker ikke på at det er frykt. Frykt er et sterkt ord! Ordet frykt i seg selv liker jeg godt å bruke det vekker noe i oss.

Hvis du spør barna dine hva pappa jobber med, hva svarer de?
- Det er et godt spørsmål. Jeg tror den ene vil si at pappa er forfatter, den andre vet jeg søren ikke. Jeg skal spørre dem begge når jeg kommer hjem. Det i seg selv blir en spennende øvelse.

Selv fluen forstår at svaret blir kriger!

Følg meg gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en mail til; kjell-ola.kleiven@rignorge.no

LES FLERE LUNSJMØTER, OG SE EKSKLUSIVT INNHOLD PÅ WWW.LUNSJMEDKLEIVEN.COMWWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits