Du får 100.000 for å sone en annens straff i fengsel

- Feil mann, eller kvinne bak lås og slå?


- Alt er lagt til rette for et fengslende rollebytte

Har du hørt historien om mannen som lot en kompis sone en straff i fengsel for seg? Mannen arrangerte release-party da kompisen slapp ut.

Det er ikke bare ved kjøp av enkelte finansielle tjenester, eller i visse deler av det offentlige Norge at ID kontrollen er pinlig svak eller totalt fraværende. En fersk skrytehistorie fra en hvitsnipp dømt luring med penger som gress forteller om svært mangelfulle rutiner i forbindelse med id-sjekken som gjennomføres når en person skal inn og sone i norsk fengsel.

Den hvitsnippdømte brukte en blakk kompis som arbeidskraft da han skulle sone en dom. Mens finansmannen, eller finansakrobaten som vi gjerne kaller slike selv spradet rundt i det fri sonet kompisen hans en dom på innsiden i hans navn.

Får vi nå et nytt yrke i Norge for de som er glad i å spikre paller?

Det er ifølge gode kilder sjelden at det gjennomføres en reell id-kontroll av ID dokumenter når en person skal inn og sone en straff i Norge. De færreste bytter seg jo inn i fengsel sier kilden.

Tilfellet med hvitsnipp skurken over kunne selvfølgelig ikke lat seg gjennomføre om de involverte var profilerte kjeltringer, eller banditter med etablerte skurkefjes, men for førstegangs sonere med «More balls than brains» er det faktisk mulig, og rutinene ved oppmøte for soning er ifølge flere som jeg har snakket med skremmende enkle. Så kan man spørre seg om bruk av slike «Olsenbandentriks» øker tilliten til norsk fengselsvesen?

Mitt svar er neppe, og kunnskapen om avsløring av falske id dokumenter burde sammen med gode systemer og rutiner danne en massiv mur rundt norske soningssteder. Det burde jo være en smal sak å sikre.

Når det gjelder sjekk av leverandører, og andre som leverer varer, eller besøker fengselet så antar jeg at sjekken der ikke er mye bedre. For hvorfor skal vi bry oss om hvem som skal levere sengetøyet, eller melken om vi ikke vet hvem som faktisk konsumerer den.

Jeg sier som Olsenbanden. Helmaks Egon!

Og arrester meg gjerne om jeg tar feil...!

 

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

www.kjellolakleiven.no

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits