Falsk pass kjøpt på internett gjøres "ektere" med tilleggsbevis fra norske myndigheter

Identitetskort i bygge- og anleggsnæringen brukes til å hvitvaske falske identiteter

Det er livsfarlig å utstede et ID dokument i 2014 uten å sjekke om pass eller annet ID bevis som brukes til legitimering er ekte eller falsk.

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med et bygg-bransje ID-kort. Hensikten er å identifisere både hvem du er og hvem du arbeider for, men kan vi leve med at det ikke utføres en reell kontroll av en persons identitet i forbindelse med utstedelse av slike kort?

Hva skjer om et bygg satt opp av ulovlige arbeidere raser sammen?

For en tid tilbake ble jeg oppringt av en bankansatt som hadde oppdaget at en person som forsøkte å bli kunde hadde både falsk pass, falsk førerkort og ekte bygg-bransje kort. Personen som utga seg for å være en italiensk anleggsarbeider viste seg i realiteten å komme fra Albania, og mens både pass og førerkort var falske dokumenter kjøpt på internett så var bygg og anleggskortet av ekte vare. Det var bare personens navn på bygg-bransjens ID kort som var falsk.

Dette tilfellet er ikke det eneste i sitt slag!

Pass kjøpt på nett gjøres mer ekte med tilleggs bevis fra norsk bygg-bransje.

Det er i dag slik at identitetskortene i bygg og anleggsbransjen bestilles på Internett gjennom arbeidsgiver, og sjekk av personens ID dokumenter er nærmest ikke eksisterende. Resultatet er at norske bygg og anleggsplasser er i ferd med å bli tumlegårder for mennesker som vi egentlig ikke vet hvem er! Mennesker som er her i falsk navn, og da er vel neppe kvalifikasjonene deres ekte heller.

Resultatet blir bygg satt opp på norsk jord av folk som i beste fall bygget mye Lego som barn.

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fører tilsyn med ordningen (Petroleumstilsynet har tilsyn med virksomheter på sokkelen og på de store petroleumsanleggene på land).

Bygg bransje ID-kortene skal også forevises skattemyndighetene dersom de ber om det, men hvilken nytte har norske myndigheter av å få fremvist et dokument som er anskaffet på falske premisser. Slik løsningen er i dag blir nemlig ordningen brukt til å hvitvaske falske identiteter!

Det er ved dagens ordning arbeidsgiver eller enkeltpersonforetaket som skal sørge for at alle som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser har bransjens ID-kort.

Det er bare å gratulere norske myndigheter som gjennom løsningen bidrar til å kamuflere mennesker som ikke skulle hatt mulighet til å utføre arbeid i Norge.

Mitt forslag er at hele ordningen fjernes og erstattes med en løsning der bransjen verifiserer personens identitet før noe som helst utstedes. Dette kunne eksempelvis blitt gjort på et av landets mange skattekontor.

 

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 SIST UKE VAR WWW.KLEIVEN.BLOGG.NO NORGES STØRSTE BLOGG PÅ BLOGGLISTEN. DET BLE DEN TAKKET VÆRE DEG SOM LESER!

 
 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits