Hva skjer når Russland skal ut og teste nye leker i naboens lekegrind?

Hva skjer når Russland skal ut og teste nye leker i naboens lekegrind?

De siste dagene har vi sett det som trolig er det russiske forsvarets katt og muslek med Sverige i Stockholms skjærgård. En lek som mest av alt minner om et gyfs fra den kalde krigen.

Det er uansett liten tvil om at aktiviteten som nå finner sted i Østersjøen er alt annet enn vanlig svensk hverdagskost for våre naboer øst for Svinesundbroen, og vi må helt tilbake til 1981 for å finne noe lignende.

Lørdag avslørte Svenska Dagbladet at svenske sjøfartsmyndigheter hadde plukket opp en nødsamtale fra en russisk u-båt i svensk farvann. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske byen Kaliningrad.

Det svenske forsvaret har nå satt inn alle tilgjengelige midler i jakten på det som antas å være en russisk ubåt i Stockholms skjærgård. En russisk u-båt som etter all sannsynlighet har fått problemer under øvelse langt inne i naboens hage, og hva gjør det russiske forsvaret da?

De nekter for situasjonen til det motsatte er bevist, mens de forsøker å rydde «i det skjulte». I den grad skip som forsvinner fra AIS systemets sensorer kan kalles det skjulte.

Den russiske ryddeoperasjonen kan mest av alt virke som en kaotisk øvelse, men kanskje er det hele bare en vellykket avledningsmanøver?

Det er i hvert fall liten tvil om at den russiske skips-aktiviteten i området er stor.

Det russiske rederiet Novoship er eier av oljefraktskipet NS Concord som i disse dager er delaktig i katt og mus leken med det internasjonale samfunnet i Østersjøen. De er blant verdens største produktfrakt-rederier, og da skulle man tro at en håndfull av deres 4000 ansatte hadde bedre ting å gjøre enn å leke gjemsel med det svenske forsvaret i Østersjøen, men så feil kan man ta.

Rederiet eies av den Russiske stat.

Sverige følger nå NS Concord med u-båt.

Det at det russiske skipet «Professor Logachev», et skip som er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av havbunnen er på vei mot området tyder på at svenskene har rett. Noe har skjedd. Dette skipet er spesielt rustet for dypvannsoppdrag i arktiske strøk, og utfører regelmessig oppdrag for ulike myndigheter. Skipet skal trolig bistå i jakten eller redningen av den skadede u-båten.

Så kan man spørre seg om den svenske aktiviteten vi nå ser er nok til å avdekke hva dette egentlig dreier seg om. Mitt svar er neppe, og det hele ender trolig med tåkelegging i alle retninger.

Det er for mange som har for mye å tape på noe annet tross alt.

 Følg meg gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits