Handelsreisende skurkefjes kan ha ditt navn på ID-kortet

Handelsreisende skurkefjes med ditt navn på ID-kortet

- Deres eneste våpen er skarpladde falske, eller manipulerte ID-dokumenter

«De besøker flere bankfilialer i løpet av en og samme dag. Formålet deres er å opprette bank og kredittkorttjenester med flere ulike identiteter»

Med bilen full av falske pass og ID-papirer reiser de land og strand rundt for å begå kriminelle handlinger. De reiser gjerne fra offentlig-etat til offentlig-etat,  eller fra bankfilial til bankfilial.

Hos min arbeidsgiver RIG har vi den siste tiden gjort et prosjekt der vi har sett på hvordan bruk av falske identiteter sprer seg i Norge. Trenden er nemlig at stadig flere deler av landet berøres av profesjonelle svindlere, som har et eneste våpen med seg på tur. De er bevæpnet til fingerspissene med både falske og manipulerte ID-dokumenter. Med disse på innerlommen, og et påklistret smil rundt munnen er gjerne svindleren vennligheten selv når han eller hun møter den lokale kundebehandleren.

«Hei, jeg har flyttet til Bodø fra det store utland, og vil gjerne bli kunde hos dere!»

Svindelen kan godt deles i to kategorier. Forsøk på svindel ved bruk av en annens personnavn. Såkalt ID tyveri, og svindel ved bruk av en identitet som ikke finnes. Gjerne da med ekte D-nummer (midlertidig personnummer) gitt på falske premisser. Begge former for svindel er langt mer effektivt for banditter enn kriminalitetsformer som gjerne har langt høyere risiko. Er det rart Norge i utlandet er beryktet for slette kontrollrutiner på ID?

Det er i hvert fall liten tvil om at det kan være ekstremt lønnsomt for lurendreiere å angripe norske bank og finansinstitusjoner og offentlige etater, der forsvarsverkene er svakest, og luringene kjenner smutthullene forholdsvis godt. De endrer reiseruter utfra hvor de møter forsvarssystemer, og tilpasser seg deretter i møte med nye regioner.
På denne måten er de i stand til å varsle hverandre når de oppdager at en bank eller et myndighetsorgan har forsvarsverker på plass. Utnyttelsen av stjålne pass, førerkort og lignende kan gjerne være bruk av «look alikes» som overfører penger eller ved å endre bilde på dokumentet.
Interpols database over stjålne pass og ID-dokumenter inneholder nå mer enn 40 millioner dokumenter som er på avveie.
Min oppfordring til deg er følgende;

Om du mister pass, førerkort eller blir frastjålet dette så meld det savnet umiddelbart. Om du først blir frastjålet din identitet av ID tyver vil du trolig stå overfor et mareritt som kan vare så mye som 24 til 36 måneder. Det er nemlig påvist at ID svindlere bruker deg og ditt navn i lang tid fra den første svindelen skjer.

 4 gode tips om ditt identitetsdokument blir stjålet:

- Politianmeld forholdet
- Meld dokumentet savnet eller tapt hos utsteder
- Bruk en frivillig kredittsperre hos kredittopplysningsselskapene, om du frykter opptak av kreditt i ditt navn.
- Sørg for å følge med på postkassen. Post som uteblir,  eller gjenpartsbrev på kjøp og kundeforhold som du selv ikke er gjort kan være et tidlig tegn på ID svindel. ID svindlere omadresserer gjerne posten din til en postkasse som de selv kontrollerer.

Sørg ellers alltid for å ha lås på postkassen. Det er fortsatt slik at postkassen er en kilde til ID svindel. Enten du bor i blokk, rekkehus eller enebolig.

Lykke til

Følg meg gjerne på Facebook her https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Tips meg gjerne ved å sende en e-mail til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits