Slik avsløres løgnene dine!

Planer om å lyve i helgen?

Denne uken fikk jeg en innføring i Polygraftesting av en USA utdannet ekspert på løgndetektorer, eller såkalt polygraf.

Ved bruk av et måleinstrument som blant annet fanger opp endring av reaksjoner i åndedrett, puls, blodtrykk, blodvolum og svette utfører en polygraf det som vi i ren dagligtale kaller for løgndetektortesting. Slik testing er her hjemme svært omstridt, og systemet er ikke godkjent for bruk som bevis i rettstvister i Norge, men likevel er det flere selskaper som tilbyr slike tjenester til både bedrifter og privatpersoner i Norge.

«En polygraftest er ikke en medisinsk test»

Likevel brukes slike tester også i Norge, og da gjerne i forbindelse med at enkeltindivider tilbyr seg å ta en slik test for å bli trodd, eller underbygge egen troverdighet. Individer som ikke har rent mel i posen opplever ofte å avsløre selv før selve testingen starter. Det er nemlig mange som ifølge Polygrafeksperten er så nervøse at de innrømmer sine synder allerede i minuttene før testingen starter. De får rett og slett den store skjelven i det de ser Polygrafmaskinen.

«En polygraf er et sett å få bekreftet eller underbygget egen troverdighet»

Polygraf testing er noe som jeg personlig forbinder med moderne Hollywood, og da gjerne krimfilmer men sannheten er at slik testing har blitt benyttet siden tidlig på 1900 tallet, og da helst i USA. De samme testene har blitt brukt både som bevismateriale og for å veilede etterforskningen. De samme testene sies å skulle kunne spare ressurser for Politiet, og de skal også ha bidra til kortere etterforskningssted i saker der de blir benyttet som verktøy.

LAPD, CIA og FBI bruker polygraf som et etterforskningsverktøy

Både CIA og FBI bruker Polygraf systemer over dammen for å fremprovosere innrømmelser og tilståelser. Så kan man spørre seg om etterretteligheten til systemene forsvarer slik bruk?
«I 2011 ble det gjennomført 43.434 tester i USA med 5.373 tilståelser som resultat».
De fleste som utfører Polygraf testing er trenet i USA ved den offisielle foreningen for testere, og dette gjelder også de som utfører slik tester i Norge.  Tester forutsetter frivillighet fra den som blir testet, og årlig testes cirka 53.000 mennesker i USA. Blant gruppene som øker mest er asylsøkere og barnemishandlere.
Internasjonalt er det 57 land som godtar polygraf som bevis i rettstvister.

Ville du ha latt deg teste?
Jeg er ganske fascinert av polygrafens mystikk, og innrømmer gjerne at jeg finner det hele ganske så spennende.

Lar du deg skremme av Polygrafen? Ja, eller nei? Er du for bruk av Polygraf også i norsk rett? Jeg vil gjerne vite hva du mener om saken:) 

Følg meg gjerne på Facebook her https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

For tips til bloggen send en e-mail til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

 

 www.kjellolakleiven.no

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits