Kan en hacker ta kontroll over din Tesla?

Jeg elsker Tesla, og alt det den teknologidrevne bilen står for, men hva skjer om du hacker en Tesla?

I en Tesla er de fleste av bilens funksjoner koblet opp mot et gigantisk nettbrett på 17 tommer som gir brukeren kontroll over alt fra aircondition til musikkvalg og annen relevant kjørefunksjonalitet. Bilens hjerne er skapt på de samme premisser som annen moderne cyber-teknologi. Den er online, og kan på mange måter sammenlignes med en moderne smart-phone. 
Nettbrettet som styrer det meste i Tesla S er også en nettleser, og ser vi bort fra ratt, hjul og seter som gir Tesla bilfunksjonalitet så er bilen mer eller mindre en eneste stor datamaskin.

Mitt spørsmål blir da som følger, når en smartphone kan hackes på sekunder hvor trygg er datasikkerheten i en Tesla?
Om noen klarer å hacke datasystemet i en Tesla vil de i løpet av sekunder kunne endre alt fra klimaanleggets temperatur til kritiske kjøreegenskaper. De vil kunne utføre handlinger som setter sjåføren og bilens passasjerer i umiddelbar fare.

Storebror seg deg, og det gjør Tesla også!

En Tesla eier skal ifølge kilder ha hacket sin egen bil ved å koble bilen mot en ekstern PC. Han skal ha brukt en bakdør inn i systemet, og deretter ha manipulert bilens egenskaper. Eieren skal ha fått umiddelbar beskjed fra Tesla organisasjonen om å slutte å tukle med bilens funksjonalitet. Tesla ser nemlig det meste som gjøres med systemene i bilen, men gjør det kjøreturen tryggere eller er det enda en sikkerhetsrisiko?

Eksperter jeg har snakket med forteller at det å hacke en Tesla ikke er særlig avansert, og på internett finnes det også flere videoer som eksemplifiserer hvor enkelt det er å ta kontroll over bilens datasystem.

Det varsles fra de samme ekspertene om hvor enkelt det er å lokalisere, og ta seg inn i en Tesla ved å knekke noen enkle tallkoder med kun seks siffer. Ved bruk av denne metoden vil kriminelle kunne lokalisere bilen og ta kontroll over den ved bruk av bilens eget system.
Andre sikkerhetsrisker ved bilen skal være muligheten til å laste ned infiserte apper på bilens nettbrett som utgjør de samme trusler som tilsvarende angrep ville gjøre på en vanlig telefon eller nettbrett.

Med de ressurser som Tesla organisasjonen har tilgang på vil det ikke overraske meg om Tesla allerede er godt i gang med å dekke smutthullene som adresseres av ledende hackere. Likevel er bruk av avansert teknologi med tilhørende forsvarssystemer et evig kappløp mot de med skumle hensikter, og så lenge vi bruker avansert pionerteknologi vil det alltid dukke opp sikkerhetsbrister.

La oss håpe Tesla sitter i førersetet også når det gjelder sikkerhet!

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til; kjell-ola.kleiven@rignorge.no


Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til; kjell-ola.kleiven@rignorge.no

www.kjellolakleiven.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits