Her er de 10 Internett-tabbene som vi gjør gang på gang

Har du blitt tatt med Cyberbuksene nede i det siste?

Det er ikke utenkelig at du den siste tiden har blitt utsatt for angrep fra nettspioner, informasjonstyver eller hackere på jakt etter sensitiv informasjon. Du kan til og med ha blitt angrepet uten at du selv er klar over det. Velkommen til Cyber-Norge 2014.

Her er de 10 internett-fellene som Ola og Kari går i gang på gang. Du har garantert opplevd en eller flere av dem

1. Du lokkes til å laste ned et program eller en app som inneholder et fiendtlig spion program. Det er en illusjon at portaler for nedlasting av apper, og annen moro sjekker programmene for virus og trojanere. Et antatt uskyldig spill til poden kan i praksis inneholde en trojaner som sender sensitiv informasjon fra din PC til en kriminell mottaker.
2. Frykt for virus eller annet grums gjør at du velger å laste ned beskyttelse på ditt nye nettbrett. Problemet er bare at dette programmet i virkeligheten er plassert der av nettbanditter som gnir seg i hendene så fort du har klikket download. Programmet gjør kanskje i realiteten det samme som du ble lurt til å tro at du trengte beskyttelse mot.
3. Du får en e-mail som ber deg om å verifisere eller bekrefte informasjon. Mailen kan virke som den kommer fra Skatteetaten, banken, Politiet eller din egen arbeidsgiver. I virkeligheten er det en utspekulert bakmann som sender mailen, og formålet er å få tilgang til sensitive opplysninger. Det finnes to typer av slike angrep og mens den enkleste formen sendes bredt ut med liten grad av kunnskap om deg, så er den mer sofistikerte formen så gjennomført at den gjerne bruker sensitive opplysninger om deg og dine relasjoner til å få deg til å bite på kroken.
4. Et pop-up vindu ber deg bytte passord på Facebook, og vips har du gitt fra deg Facebook login detaljene til fremmede med skumle hensikter. Om du bruker Facebook som påloggingspartner for andre tjenester som Spotify, Instagram etc, så er dominoeffekten der fra første tastetrykk.
5. Vi lar oss lure av falske profiler i sosiale medier. Gjerne profiler der en attraktiv mann eller kvinne tar kontakt. Deretter stjeler de personlig informasjon, som vi velger å publisere til å angripe oss. På internett kan hvem som helst bli hva som helst, og det hele skjer så raskt at vi ikke får sukk for oss før vi er rundlurt og akterutseilt.
6. Vi blir bedt om å gjøre programvare oppdateringer, og får med oss en programsnutt som tar kontroll over telefonen, nettbrettet eller PC-en.
7. Vi bruker et privat nettbrett eller PC til jobb aktiviteter og sensitiv informasjon fra jobbens e-mail kommer på avveie. Et ferdig forhandlet oppkjøp, en konfidensiell forretningsavtale eller annet som ikke skulle ut er plutselig spredt på nett. Det er en grunn til at jobb PC gjerne har begrensninger på hva vi kan laste ned.
8. Vi går inn på konkurranser på nettet og legger inn personlige opplysninger som er gull verdt i gale hender. Grattis du vant ikke en premie men du ble ID svindlet.
9. Vi tror at vi logger på nettbanken og havner i virkeligheten på en falsk kopi av nettbanken, som styres av kriminelle. Så fort vi er logget på den falske siden er våre login koder på avveie og vår ekte konto blir tømt.
10. Vi hiver oss over muligheten til å kjøpe et fantastisk produkt til en altfor god pris, og i iveren etter å få den nye og helt sikkert fantastiske produktet så gir vi alle kredittkort opplysninger til en luring som  går på shopping bonanza med kortdetaljene.

Føler du at noe galt er i gjerde? Ta affære! Det er dyrt å være lettlurt!

 Følg meg gjerne på Facebook her: https://www.facebook.com/kleivenkjellola

Har du tips til bloggen? Send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no
www.kjellolakleiven.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits