Med risk for å høres dum ut, så har jeg lenge lurt på om vi nordmenn liker å bli lurt

Jeg blir ikke helt klok på dette landet....! Hvorfor må leden av folk bli tvunget gjennom en butikk?
Ved ankomst til vår nasjonale flyplass Gardermoen blir vi nå alle som en dirigert rett inn i en gedigen taxfree-butikk der brennevin, vin og andre alkoholholdige drikker står stablet som massive hinder i en labyrint. De samme hindrene skal ikke forseres, de skal kjøpes og det i små snertne handlekurver som er plassert slik at vi alle skal få med oss både alkohol og tobakkskvoten. En kvote som er nærmest hellig her til lands, og nåde den som ikke plukker med seg maks av alt.

Tax-free kvoten er i Norge så innarbeidet i våre skikker og ritualer at jeg og flere med meg gjentatte ganger har blitt tilbudt penger av fremmede for å selge boardingkortet. Dette gir som kjent en ekstra kvote til den heldige innehaveren. Snakker om gull-lodd.

Ved de siste jobbreisene mine til det store utland har jeg forsøkt å gå utenom eller rundt kaosbutikken, som minner mer om et lurendreier marked i en eller annen bananrepublikk enn et statlig utsalg av fyfy-varer, men nei du. Det å gå forbi butikken er selvfølgelig bare å glemme da vi alle ledes gjennom uten annen mulighet til exit, og det er her jeg begynner å lure på hva man egentlig driver med i Norge.

I verdens rikeste land burde vi vel kunne tilby besøkende noe mer spennende enn paller og hyller med sprit ved ankomst. 

Varene i fyfy-butikken er nemlig organisert slik at tobakksvarer, som tydeligvis er et ekstra ille fyfy produkt er skjult bak vegger som gjør at barn og andre som ikke har godt av å se en eske tobakk,  eller snusboks slipper slikt. Alkohol som tydeligvis ikke er like skadelig for oss å konsumere eller få øye på, det planter vi derimot midt i panna på turister og andre som er på vei mot bagasjebåndet. For sprit det må vi ha , og en flaske eller tre det gjør oss nordmenn glad. Er det slik det er ment at det skal være?

Her kjære turist kjøp en flaske sprit. Den virker både mot kulda, bekkmørket og de ellers så stive prisene her til lands!

Er du riktig tørst etter landing da fremstår nok velkomsten til Norge for besøkende som selve himmelporten, men nedturen blir stor når de samme besøkende senere oppdager at vin i Norge kun selges på vinmonopol, som i god norsk tradisjon er skjult der ingen skulle tro at noen kunne bo. Prisene på det statlige utsalget ved navn Vinmonopolet er ifølge hordene av tørstinger på flyplassbutikken så blodige at du må ha en doktorgrad i finans for å kunne kjøpe noe annet enn pappvin, og da spør jeg spørsmålet som jeg alltid har villet stille. Blir man mindre alkoholisert av å kjøpe dyr vin av staten? Og er det også slik at man blir mindre fristet av paller med alkohol enn paller med sigaretter og tobakksprodukter?

Jeg vet i hvert fall at om de hadde laget et hemmelig rom med sjokolade som er min store nytelse i fyfy butikken da ville jeg måttet titte innom bare for å se på utvalget. Det som er hemmelig og skjult det frister nemlig mer enn noe annet, men hva vet vel jeg. Det jeg imidlertid kan si helt sikkert er at barna mine etter noen timer på fly plutselig  står med henda fulle av sjokolade, og det  før jeg får gjort noe som helst. Problemet blir selvfølgelig mitt, men skrikingen fra barna som blir fratatt sjokoladen i butikken den deler jeg dessverre med dere. Merkelig, eller tar jeg feil?

I mitt hode burde staten holde seg for god til å legge opp til et uakseptabelt kjøpepress på landets flyplasser, men på den annen side.

Jeg er jo bare en sjokolade-elsker som vil ta korteste vei hjem, og staten vet jo best!

Følg meg gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits