Sexpartner, kjæreste eller ulv i fåreklær

De ble svindlet og rundlurt men går sjelden eller aldri til Politiet
Det å komme tilbake fra ferie innebærer som regel et ublidt møte med en mailboks som renner over av mailer og gjøremål som skulle vært besvart i sommervarmen. Etter sommerferien 2014 var en stor del av disse mailene merket med "tips til blogg" med titler som «Juksekjæreste», «Lurt på nett», «Sex-juks», og «Forsøkt svindlet». De fleste av disse mailene handlet om samme sak, og det er liten tvil om at mange der ute har brukt sommeren på å bli svindlet eller  forsøkt svindlet på ulike nett dating tjenester. Fremgangsmåten i nærmest alle mailene er den samme, og den klassiske varianten er følgende:

Den utenlandske nettflørten som er på vei til Norge trenger plutselig litt økonomisk hjelp da de har vært utsatt for et uhell eller illebefinnende. Et eksempel er gjengitt her:

«Her om dagen uttrykket han ovenfor meg at hans arv etter faren var snart klar, men at han manglet 3000 euro for å få løst ut denne arven. Han hadde fått krav om tilbakebetaling ut neste uke. Og spurte pent om det var noe jeg kunne hjelpe med. Hvis ikke det gikk i orden måtte han reise tilbake til Fijii, og fikk ikke kommet til meg nå»

En annen beskriver det på følgende sett:

«Hun skulle komme fra Asia men havnet på sykehus, og fikk ikke gått på flyet. Da jeg sto og ventet ved ankomst på Gardermoen ble jeg bare møtt med en tekstmelding som fortalte at hun ikke rakk flyet grunnet en arbeidsulykke, og nå trengte hun 2000 Euro til en ny flybillett. Etter å ha overført pengene hørte jeg aldri fra henne igjen».

 

En lignende variant av den samme svindelformen som er enda litt verre er de som har åpnet sitt hjem for svindleren som faktisk kom. Etter noen dager eller uker stikker svindleren av, og resultatet er alt fra ID svindel til tømt bank konto og verdifulle gjenstander som er borte.

I de fleste tilfellene som jeg har fått tilgang på er offeret gjerne så flau over å ha latt seg lure at de velger å ikke anmelde forholdet. I stedet søker de etter alternative løsninger som å engasjere en privat etterforsker eller digital sporhund for å finne vedkommende. I praksis vil dette neppe være særlig lønnsomt, og det beste vil alltid være en anmeldelse om uhellet først har skjedd.
Når det gjelder selve svindelformen, så er den granske grei å avdekke på et tidlig stadium. Riktignok om man har hjernen med seg selv når hjertet vil styre. Det er nemlig vanlig at slik svindel har logiske brister som vi velger å overse. Eksempler på slike kan være at svindleren sitter i et annet land enn den utgir seg for, og når han blir konfrontert med dette så blir han, eller hun borte. Mange opererer med falske identiteter og et Google søk kan resultere i at man blir oppmerksom på flere tilfeller av det samme ved bruk av samme navn. I noen av tilfellene som jeg har fått tilsendt kan noe så enkelt som å legge bilde av svindleren i Googles søkerute føre til at man avdekker flere andre falske profiler i sosiale medier som bruker det samme bildet.
Til slutt kan det kanskje være på sin plass å huske det vi alle lett glemmer. Kritiske spørsmål er lov, og spesielt i forbindelse med nye bekjentskaper.

 Om noe virker for godt til å være sant så er det som regel det.

 

Følg meg gjerne på facebook her:  https://www.facebook.com/kleivenkjellola 

For tips til bloggen send en e-mail til: kjell-ola.kleiven@rignorge.no

 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits