Takk gud for skolestart - barna som slet seg gjennom sommerferien!

Vi hadde en fantastisk sommerferie, men alle var ikke like heldig.

En fantastisk sommer er over for denne gang, og mens sol og blå himmel er i ferd med å vike plass for høstregnet sender jeg en tanke til de barna som ikke har hatt en fantastisk sommer. Det er hvert eneste år en rekke barn som sliter seg gjennom sommerferien.

For mange barn kan sommerferien bli et mareritt med fulle, rusa eller voldelige foreldre. Alarmtelefonen for barn og unge opplever hvert år en økning i antall henvendelser i sommerferien, og for disse barna er det å vende tilbake til skole og barnehage mer en lettelse enn noe annet. I juni måned hadde alarmtelefonen for barn og unge hele 780 inngående telefonsamtaler.
Stort sett klarer Alarmtelefonen å komme i kontakt med foreldre eller andre personer i barnas nettverk som kan hjelpe. Noen ganger er imidlertid foreldrene så rusa, fulle eller umulig å få kontakt med at politiet eller den lokale barnevernstjenesten må kontaktes.

Jeg har tidligere skrevet om en liten kompis som til stadighet opplever at foreldrenes alkohol inntak ved ferie og høytider gjør han utrygg, redd og nervøs. Han forteller om atferdsendringer og frykt for at mamma og pappa skal skade seg selv eller bli borte.

Min lille kompis er ikke alene om å føle det slik!

Hvert eneste år er vi vitne til at foreldre drikker seg synlig beruset med barn til stede, og flere av disse ser det ikke engang som et problem. De ser det som en naturlig del av det å feriere. De ser det som det mest naturlige å gjøre fordi det ikke handler om alkoholmisbruk over tid, men om ferie hygge og da hører litt god drikke med.

Problemet som min lille kompis beskriver er ikke bare synlig for han og hans søsken. I sosiale medier kan vi alle følge foreldrenes bilder av fuktige Champagnekvelder, og annen god drikke som konsumeres i godt og lystig lag med barna som nervøse tilskuere. Er det slik det skal være? Er vår iver etter å imponere omgivelsene med de siste kule paraply drinkene og de siste hotte champis merkene nødvendig i sosiale medier? De burde vel strengt tatt ikke være nødvendig med barn til stede i det hele tatt.

For min lille kompis gjør dette at han gjenopplever kjipe ferieopplevelser igjen og igjen. Mamma og pappa er drita 24/7 på Facebook.

Jeg er ingen alkoholekspert, men jeg reagerer på at foreldre tar med barnevogn på Puben mens de bøtter ned feriedrinker med begge henda. Jeg reagerer også på at alkohol konsumeres som vann mens urolige barn forsøker å få forsøker å få foreldrene til å stoppe. Slikt kan vi spare oss og barna for!

Alarmtelefonen for barn og unge er et fantastisk tiltak og selv om de fleste som ringer inn på denne er barna selv, så vil jeg gi honnør til voksne som faktisk varsler om tilfeller som er langt over streken. Dette kan i enkelte tilfeller gi barna en bedre hverdag.

Jeg avslutter som min lille kompis. «Det er enda godt det er lenge til jul»

Med ønske om en fantastisk høst og flott skolestart til dere alle!

Følg meg gjerne på Facebook her https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits