Har vi nordmenn blitt en gjeng lovløse banditter?

 

Hvor ble det av det av sunn fornuft og god forretningsskikk?

Et ønske om en mer systematisk form for kontroll av norsk næringsliv har resultert i et nytt prosjekt hvor kontrollører fra arbeidstilsynet, kemner og skattemyndigheter jobber tett sammen. Også politi og Nav er knyttet tettere opp mot prosjektet enn det som er vanlig når man jobber mot kriminelle i arbeidslivet.
80% av bedriftene som ble sjekket på Vestlandet denne våren hadde blant annet vært involvert i menneskehandel, hvitvasking, svart arbeid, og grove brudd på arbeidsmiljøloven.
Så kan man spørre seg om Vestlandet er verstingen i Norge?

Svaret er neppe!

Er vi oljerike nordboere i ferd med å miste kontakten med vårt etiske kompass?

Det største problemet med spredningen av økonomisk kriminalitet i norsk næringsliv er at det fører til en konkurransevridning der de som konsekvent jukser og bedrar vinner. Ikke bare vinner de anbud som følge av lavere kostnader, de vinner også over tid fotfeste i bransjer som ikke lenger vil være levedyktige om man ikke følger juksernes eksempel.
Om denne utviklingen får fortsette vil vi kunne oppleve «Cowboy tilstander» i Norge, der det ikke lenger er snakk om hvit og en svart økonomi, men om en grå økonomi. Denne er tuftet utelukkende på juks og bedrag, og den er nesten umulig å avdekke da de etiske grensene over tid viskes ut som følge av at stadig flere ser seg nødt til å bryte loven for å overleve. En slik utvikling er noe vi gjerne forbinder mer med bananrepublikker på fjerne kontinenter enn med norsk velstand, og nettopp derfor er det så viktig å ta affære umiddelbart.
Som nasjon kan vi ikke leve med at næringslivet sklir ut på en bølge av etisk forfall. Vi er nødt til å tviholde på regelboken, og vi er nødt til å innføre strengere straffer for de som blir tatt med hånden i honning-krukken. I tillegg er vi nødt til å tenke smartere for å følge jukserens stadig frekkere triks.
I en global verden er det lite som skal til før Norge blir kjent som stedet der olje-velstand flyter som gull i gatene og svarte penger kan bli blenda hvite raskere enn raskest.

Vi må i Norge ha en null toleranse for systematisk juks.

Jeg applauderer kampanjen til Arbeidstilsynet, og gleder meg med deres suksess. La oss som nasjon gi bandittene rødt kort!

 

Følg meg gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

God sommer!
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits