UDI rot bidrar til farlig situasjon på norske asyl-mottak

- Lite skaper mer kaos og frustrasjon enn lang tids venting
For kort tid siden skrev jeg på www.kleiven.blogg.no om feilslått asylpolitikk som fører til at norske transitt-mottak ikke er i stand til å ta imot det stadig økende antall asylsøkere som er på flukt nordover i Europa. Kilder som jeg har snakket med siden sist melder nå om reell frykt for at det norske systemet skal knekke sammen om ikke noe gjøres med kapasiteten umiddelbart. Med dagens system varsles det om så mye som 6-9 måneders ventetid for enkelte før man får en asylsøkersamtale på norsk jord.

Hva skjer i hodet på asylsøkeren som venter så lenge?

Siden UDI ble etablert i 1988 har det aldri tidligere skjedd at asylsøkere ved ankomst er blitt informert om at det vil ta 6-9 måneder før det kan bli gjennomført et asylintervju! En slik situasjon er verken trygg eller human, og det verste som kan skje er at enkeltindivider tar ut frustrasjonen på omgivelsene og nærmiljøet. En annen konsekvens kan lett bli en radikalisering av grupper som i ren frustrasjon finner tilhørighet i ekstremist miljøer.

Hvordan kan UDI etterleve regjeringens mål om raskere retur når det nå meldes om 6-9 mnd før man i det hele tatt starter vurderingen av asylsaken for enkelte grupper? Dette betyr at retur for disse ikke vil bli vurdert før tidligst etter 6-9 mnd!

Flyktningene reiser mot nord
Været har vært rolig og fint i Middelhavet de siste dagene, og da øker også antallet båter med migranter. De fleste kommer fra Eritrea, Syria og fra land sør for Sahara.
Den italienske marinen og kystvakten overvåker havområdene for å hindre at båtene forliser og migrantene drukner.

De fleste migrantene blir tatt med til Sicilia når båtene blir brakt til land av marinen eller handelsfartøy, derfor reiser mange nordover og Norge er blant slutt-destinasjonene for flere. Når antall asylsøkere igjen stiger i takt med sommervarmen får norske myndigheter ved UDI  igjen kapasitetsutfordringer, men denne gang ser det altså ut til at de skal løses ved at transittfunksjonene ikke skal løses ved transittmottakene, men at nyankomne asylsøkere sendes rett ut i ordinære mottak og hvor oppstart av deres asylsak de facto skal kunne drøye i månedsvis og kanskje nærmere ett år. Det er i skrivende stund kun noen hundre plasser ledig i transittmottak. Dette skulle være de mottakene som aller først mottar asylsøkere etter at de har meldt seg for norske myndigheter. Her burde de ventet de inntil det første asylintervjuet var gjennomført og resten av asylbehandlingen vil kunne starte opp.

Sist uke var det under hundre plasser ledig i norske transittmottak. Dette er de mottakene som mottar asylsøkerne først etter at de har meldt seg for norske myndigheter, og her venter de inntil asylintervjuet er gjennomført og asylbehandlingen kan starte.

Hvilken konsekvens har det for ankomstene av nye asylsøkere at det nå blir kjent at det tar 6-9 måneder før asylsaksbehandlingen av enkelte grupper  i det hele tatt starter opp i Norge?
I en slik situasjon vil vi oppleve et lavt antall plasser med lang behandlingstid ikke bare som en flaskehals, men også en trussel for sikkerhet og slik kan vi ikke ha det. 

I tillegg vil de med lumske hensikter i verden bli klar over at Norge er et egnet "fristed" for oppbygging av terrorgrupper i inntil 6 mnd eller 9 mnd av gangen.

Hva stopper da Norge fra å bli foretrukket arnested for "innsatsgruppers celleoppbygging?"

Ikke mye er mitt svar!

- Dette er en uholdbar situasjon for oss alle!

UDI har utviklet seg til et av de aller største direktoratene med godt over 1.000 ansatte. Bør ikke vi ha lov å forvente at en så stor virksomhet kan omdisponere ressurser til å håndtere en situasjon som er innenfor det som regjeringen har definert i statsbudsjettet?

 

Følg meg gjerne på Facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

For tips eller innspill til bloggen, send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits