Fotballøkonomi på norsk

 - En hyllest til alle ungguttene som drømmer om å spille i Tippeligaen

Konkursspøkelset som for tiden herjer Vålerenga, og norsk fotball er kanskje det beste som har hendt norsk fotball siden 90 tallet.

«Nå blir klubbene tvunget til å satse på egne norske talenter fremfor avdanka utenlandsproffer og dyre utlendinger uten klubbfølelse».

Hva er egentlig en norsk fotballspiller verdt i lønn og godtgjørelser? Spørsmålet må være selve essensen for norske fotball-klubber som gang på gang stirrer konkurs-spøkelset i øynene. Som i andre kommersielle virksomheter er det i norsk fotball nødt til å være et samsvar mellom inntekter og kostander, og med synkende publikumsinteresse og sponsorinntekter blir klubbene tvunget til å gjøre det de burde ha gjort for lenge siden. Sette tæring etter næring.

Et Vålerenga på konkursens rand og uten generalsponsor sier alt, og om VIF som hovedstadens eneste Tippeligalag med en av fotball Norges sterkeste merkenavn ikke klarer å selge seg i sponsormarkedet hvem skal da klare det?

De siste årene har det vært en tendens i Norge at middelmådige utlendinger fra obskure fotballnasjoner har blitt fotballmillionærer i norske klubber. Samtidig har vi lønnet hjemvendte norske spillere som om de fortsatt var utenlandsproffer.  Dette henger ikke på greip.

I perioden fra 2011 til 2013 har laget i mitt hjerte, VIF hatt et samlet underskudd på hele 72 millioner kroner. I samme periode vant ikke klubben et eneste Tippeliga trofe. Klubben leverte de tre årene en 7, 8 og en 11 plass. Verdt 72 millioner kroner?

Spesielt ille blir det når klubben gang på gang må reddes av rike onkler, og kronerulling hos supportere med klubblojalitet og private lommebøker. Nå varsler VIF at de må tilføres femten millioner for å klare seg gjennom 2014. Så kan man spørre seg om disse pengene ved nok en redningsaksjon blir vel anvendt? Er det etisk forsvarlig å samle inn penger fra fans med vanlige jobber for å betale millionlønninger til spillere som ikke engang spiller?

Jeg ser femten millioner gode grunner til å satse enda mer på klubbens egne talenter!!

I følge en lønnsoversikt for 2012 var det Kristofer Hæstad som tjente mest i Vålerenga med 2 522 316 kroner i 2012. Hva den samme Hæstad tjener nå vet jeg ikke, men det er vel liten tvil om at han selv etter lønnskutt i 2013 gjør millioner på å sitte på innbytterbenken til VIF. Hirschfeld gjør trolig det samme, og slik kan det ikke være.

Det var seks spillere som tjente over en million i Vålerenga i 2012. I mine øyne burde det vært maks en!

Hver eneste uke er jeg innom Valle, og det er liten tvil om at Vålerenga har et godt fundament for fremtiden i klubbens talentsatsning, men om VIF skal få ungguttene til å blomstre må de få tid og ro til å etablere seg på Tippeliga nivå. For gutta som er oppvokst i Oslo er det å spille på a-laget til VIF selve drømmen, og der en bruktimportert utlending tar første og beste mulighet til «stikkavfanten» så vil disse gutta virkelig blø for drakta over tid.

Det er som talentutvikler  at fremtiden ligger for både VIF og norsk fotball. Se bare på Holland og Ajax.

For fire år siden ble jeg spurt av Dagbladet om jeg ville lånt Lyn fotballklubb penger rett før de gikk konkurs. Svaret mitt den gang var at jeg ikke engang ville lånt banemannen deres gressklipperen min.
Om du i dag spør meg det samme når det gjelder VIF ville svaret trolig vært det samme, men i fremtiden kan det være annerledes. Lån med pant i unge lovende spillere kan være særdeles god butikk, og god butikk det trenger norsk toppfotball.

All ære til alle som jobber med talentutvikling i norsk fotball. Det er dugnadsånden og gløden deres som skaper morgendagens Tippeliga helter.

Ære være ung-gutta!

For innspill eller forslag til bloggen send en mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/kleivenkjellola
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits