De 10 Internett-tabbene som vi nordmenn gjør gang på gang

Slik blir vi rundlurt på Internett - topp 10

Har du ikke blitt lurt på nettet enda, da kommer det til å skje før eller siden. Her er noen av de vanligste bommertene som vi nordmenn gjør på nett.

1. Passord og brukernavn til Facebook og annet kommer på avveie.
2. Vi laster ned infiserte apper og programmer som tar kontroll over nettbrett, PC eller smarttelefonen vår.
3. En mail fra banken ber oss oppgi sensitiv kort eller betalingsinformasjon, og vi gjør det.
4. Vi legger ut informasjon i sosiale medier som gjør kriminelle i stand til å stjele vår identitet eller rundstjele oss på annet sett.
5. Vi legger til venner på Facebook som vi ikke kjenner. Senere viser det seg at disse «vennene» er falske profiler som er skapt kun for å spionere på potensielle offer.
6. Vi lar oss lure av falske virusprogram som ber oss kjøre en «virus scanning» da vi er infisert av virus. Programmet installerer i virkeligheten spionprogrammer eller Malware.
7. Vi lar oss lure av konkurranser og premier på nett. «Grattis, du har vunnet en bil. Det er bare å fylle ut skjemaet for å hente premien» Premien får du aldri men personalia kommer på avveie.
8. Vi skal betale regninger i nettbanken men overfører i virkeligheten penger til kriminelle som har plassert en trojaner på vår PC. Nettbanken som vi ser online er i virkeligheten en kopi av banken vi vanligvis bruker og luringene blir sittende med alle våre sikkerhetskoder.
9. Vi klikker på en link som lokker med premier eller gratis konsert billetter. Ved å klikke aktiveres en kostnad på tjue kroner som legges direkte på din mobilregning.
10. Vi ser at en Facebook venn har aktivert en App eller blitt med i en FB gruppe, og vi klikker på linken for å gjøre det samme. Ved å klikke aktiverer vi et program som i løpet av kort tid tømmer datamaskinen vår for informasjon. Om maskinen er knyttet til jobbmail eller annen jobbrelatert informasjon kan konsekvensene bli store. Ikke bare for oss selv, men også for arbeidsgiver.

Bruk hodet på nett og sørg for å holde hodet kaldt om du lokkes med fristelser, eller blir forsøkt tappet for informasjon.

Sensitiv informasjon skal aldri deles online.

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits