Mer enn 140 mennesker i døgnet flyr med falsk identitet til, eller fra norske flyplasser


- I 2013 ble det gjennomført femti millioner flyreiser i Norge ifølge Avinor. Vet vi egentlig hvem som var ombord?

Beregninger som Risk Information Group har gjort viser at cirka 140 mennesker hvert eneste døgn reiser inn og ut av Norge med falsk identitet. Disse reisende er ikke som andre reisende, og deres falske identitet blir brukt for å skjule hvem de egentlig er.  Nettopp derfor er det grunn til å anta at de utgjør en større sikkerhetsrisiko, og derfor er også det  på tide at vi utbedrer ID-verifisering og id-sjekk på norske flyplasser.

Hvem vet hva som vil skje om vi ikke har kontroll på hvem som befinner seg i norsk luftrom.

Per dags dato er det beregnet at nærmere femti tusen mennesker bor, og lever i Norge med falsk identitet. Disse menneskene har ulike motiver for å leve med falske papirer på hvem de er, og hvor de kommer fra. De samme femti tusen har selvfølgelig en norsk bankforbindelse, de mottar norske velferdsgoder, de kjører bil på norske veier, og de reiser inn og ut av landet på linje med oss andre.

Det er grunn til å tro at disse i mindre grad enn oss andre reiser aktivt med fly, men at de reiser er det liten tvil om, og deres reise aktivitet utgjør en større risiko.
Eksempelvis er det nærmere 4000 mennesker som i dag er listet på internasjonale Travel Ban/flight ban lister fra EU, FN og USA som befinner seg i Europa. De fleste av disse er tilknyttet grupperinger som terrornettverk, korrupte regimer, eller andre grupper som utgjør en risiko om bord på et fly.

Det ville vært naivt å tro at disse ikke benytter seg av falsk identitet ved reise, og da kan man spørre seg følgende;

Hvilken risiko utgjør en begrenset eller ikke eksisterende ID kontroll på Europeiske flyplasser? Hvordan vet vi om det er terrorister ombord på flyet når vi ikke vet hvem som er om bord?

I jobbsammenheng reiser jeg jevnlig med fly innen Europa, og det er kun ved reise til USA eller England at jeg opplever en reell kontroll av pass eller id dokument.

Mens en hel verden lurer på hva som egentlig hendte med Malaysia Airlines flight MH370, så spør jeg følgende. Er vi trygge på at 9/11 ikke kan skje igjen?

Et fly kan i 2014 som i 2001 brukes som våpen, og verden har ikke blitt mindre konfliktfylt i løpet av de siste årene.Heller tvert i mot.


Følg meg gjerne på facebook her;  https://www.facebook.com/kleivenkjellola
Har du tips til bloggen? Send en e-mail til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits