Ny rekord i trygdesvindel, dine penger forsvinner til kriminelle

Rekord i trygdemisbruk - du må ta kostnaden!

NAV anmeldte i 2013 hele 1813 personer for trygdesvindel av hele 238 millioner kroner fra den norske stat. Beløpet som er det høyeste noensinne avslører at nordmenn og andre som mottar norske velferdsfordeler stadig oftere misbruker disse.

 I kroner utgjør den totale NAV svindelen en økning på 28 millioner fra 2012 til 2013.

 Femten av sakene er svindelsaker der mer enn en millioner kroner er stjålet fra statskassen.

 Den største av dem alle utgjør hele 2,5 millioner kroner.

 60% av sakene ble avdekket med ved at NAV samkjørte egne registre med andre offentlige databaser, og også bruk av Facebook og sosiale medier har de siste årene blitt et redskap for NAV i kampen mot trygdesvindel.

 Disse sakene er bare toppen av isfjellet. En fersk analyse tilsier at vi i Norge har trygdesvindel for så mye som ti milliarder kroner årlig.

 I NAV systemet er det nå hele åtti mennesker som jobber aktivt med å avdekke svindel forbundet med utbetalinger gjennom organet NAV kontroll.

 Det er likevel skremmende at NAV fortsatt ikke har systemer for å sjekke identitet, og svindlere har tidligere klart å heve trygd i en rekke ulike navn og identiteter.

 Her følger et skremmende og tidsaktuelt eksempel;

En 35 år gammel snekker av utenlandsk opprinnelse som har operert med syv forskjellige navn i flere år, er dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha svindlet Nav.

Mannen la alle kortene på bordet da saken nylig ble behandlet i Oslo tingrett. Ved hjelp av to av de falske ID-ene svindlet mannen Nav for 554.000 kroner. Han jobbet for minst seks ulike firmaer under fire falske identiteter på samme tid, skriver Aftenposten.

Ved siden av å måtte betale tilbake pengene til Nav, har mannen fått inndratt 113.000 kroner i kontanter. Mannen har oppholdt seg ulovlig innen Schengen i en årrekke.

 Så kan man spørre seg følgende:

Hvordan kan det ha seg at det systemet som skal utbetale velferdsgoder til Nordmenn og EU borgere i Norge ikke har systemer for å sjekke identitet? Hvordan kan de utbetale penger uten å egentlig vite hvem personen som får pengene er?

Dette må være Europas dyreste glipp, og en ren gavepakke til alle som vil til Norge og hente litt velferdspenger fra verdens rikeste nasjon.

Det finnes likevel håp

Med nye koster på Stortinget får vi håpe at regjerningen har vett nok til å stenge igjen utdelingen av millioner til personer som ikke rettmessig har krav på støtte. Manglende rutiner er ikke bare med på å rasere velferdsstaten. Det er også en direkte støtte til kriminelle miljøer som dermed styrker som posisjon.

 Det er mange nok som trenger rettmessig hjelp om vi ikke skal sponse alle andre også.

 Kjære Siv og Erna, ta ansvar!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits