Kjære julenissen, kan du sørge for at mamma og pappa ikke er fulle i julen?

-Ikke la dine barn gå glipp av julens gleder

Vi går snart inn i høysesongen for selskapelighet, og mens de fleste av oss allerede har vært gjennom en lang rekke med julebord både på jobb og på privaten, så vil de yngste familiemedlemmene våre snart møte de første familieselskapene i julefeiringen med entusiasme og stor forventning.

En del av julens tradisjoner inkluderer alkoholholdige drikker som juleøl, vin og akevitt. Men hvordan påvirkes barna av de voksnes alkoholinntak?

Jeg vet at enkelte barn hater julen pga foreldrenes alkoholinntak. Ikke la det bli dine barn.

Den forventning og glede som barn finner i julefeiring den må ivaretas med måtehold og forsiktighet slik at barn og unge fortsetter å glede seg over julens. Det kan nemlig lett gå galt, og får man første dårlige minner fra julen da er den ødelagt for alltid.
Mens de fleste av oss finner stor glede ved julefeiringen så er julen for enkelte en ren prøvelse. En prøvelse som kan gi varige traumer om den kommer i ung alder.

For kort tid siden fikk jeg en mail fra sønnen til en kompis, og han sa det rett ut med følgende ord;

«Jeg orker ikke en julefeiring til der nærmest alle i familien er fulle. Lukten av mamma når hun drikker rødvin, og lyden av pappa når han drikker seg full er ikke til å holde ut. Mamma og pappa drepte julen»

Jul forbindes for mange barn og unge med fulle foreldre, og familiemedlemmer, og dette gir også utslag i at alarmtelefoner for ungdom gjerne har ekstra stor pågang mellom jul og nyttår.
I en fersk undersøkelse sier tjuetre prosent at de drikker seg fulle eller litt for fulle på julaften, og slik skal det ikke være.

Julen er barnas høytid og ikke en fyllefest for de voksne.
Som voksne er vi rollemodeller, og ingen barn ønsker å se sine foreldre synlig beruset. Spesielt ikke den ene dagen i året da barna, og deres ønsker skal stå i sentrum.

Jeg avslutter som sønnen til min kompis gjorde;

«Kjære julenissen, jeg ønsker at de voksne holder seg edru i år»

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits